Подуправителят на БНБ Димитър Костов подава оставка

Подуправителят на Българската народна банка и ръководител на управление „Банков надзор” Димитър Костов подава оставка, съобщи БНБ. Той информира Управителния съвет на БНБ за намерението си да внесе в Народното събрание оставка от заеманата длъжност.

Във връзка с това г-н Костов заявява следното:

„Извършената интензивна работа в управление „Банков надзор“ през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 г. да помоля за неговото предсрочно прекратяване. По молба на управителя забавих изпълнението на моето намерение, поради нововъзникналия обем ангажименти пред управление „Банков надзор“ след заявените през юни и юли м.г. планове за присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ).

Днес, при вече установената много добра работна комуникация с Европейската централна банка и ЕНМ в този процес и неговата напреднала фаза, е налице възможността да се оттегля от ръководството на управление „Банков надзор“. Моментът е подходящ и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес. С цел добро управление и приемственост в този процес, по мое мнение, е препоръчително на настоящия етап да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт.“

Г-н Костов също благодари на членовете на Управителния съвет и на всички колеги в БНБ и банковия сектор за отличната съвместна работа и получаваната през годините професионална подкрепа, включително по време на двата мандата начело на управление „Банково“ в БНБ.

От името на Управителния съвет и от свое име управителят Димитър Радев благодари на г-н Костов за проявяваната висока отговорност и професионализъм, многобройните реализирани проекти и цялостния принос към работата на централната банка във важни за нея и за банковата система етапи от 2005 г. досега. Управителят на БНБ пожела на г-н Костов успехи в бъдещите му планове.

Припомняме, че в средата на февруари посланикът на САЩ в България Ерик Рубин посети Българската народна банка и се срещна с управителя Димитър Радев.

Основна тема на срещата в БНБ е била мандатът на централната банка и неговото практическо прилагане в областта на предотвратяването на изпирането на пари

Преди това посланикът бе на среща при премиера Бойко Борисов, след която главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на Държавна агенция "Нацонална сигурност" /ДАНС/ Димитър Георгиев обявиха, че пари, преведени от Държавната петролна компания на Венецуела, са постъпили по сметки в банка в България, след което част от тях са били трансферирани в други страни.

По-късно се разбра, че парите са постъпвали в Инвестбанк, а самата банка обяви, че трансферите са постъпили при спазване на регулаторните правила. Те са били по сметка на български адвокат, съобщи тогава БНБ. Посланикът изразил признателност за постоянната насоченост и сътрудничеството на централната банка в тази област.

Кой е Димитър Костов?

Димитър Костов e подуправител, ръководител на управление „Банков надзор”, член на Управителния съвет на Българската народна банка и заместник-управител за страната в Световната банка, избран на 29 юли 2015 г. от 43-тото Народно събрание за 6-годишен мандат.

Преди да заеме тези длъжности, два поредни мандата от 11 юни 2005 г. той е подуправител, ръководител на управление „Банково” и на управление „Фискални услуги”, и член на Управителния съвет на Българската народна банка.

Димитър Костов е бил председател на Съвета на директорите на „Монетен двор” ЕАД от 2010 до 2014 г., председател на Съвета на директорите на „БОРИКА” АД от 2005 до 2010 г. и председател на Съвета на директорите на „БАНКСЕРВИЗ” АД от 2005 до 2009 г.

Той е бил председател на УС на Асоциацията на търговските банки от 2003 г. и изпълнителен директор на търговска банка „Алианц България” АД от август 1999 г. до май 2005 г.

Бил е изпълнителен директор на „Централна кооперативна банка” АД от май 1997 г. до август 1999 г.


Заемал е следните длъжности:

министър на финансите (1995 – 1997 г.),

първи заместник-министър на финансите (1993 – 1995 г.),

заместник-министър на финансите (1990 – 1992 г.),

член на Комисията по външен дълг (1993 – 1994 г.),

член на Пленарния съвет на БНБ (1991 – 1997 г.),

управител за България в Световната банка (1995 – 1996 г.).

Димитър Костов е икономист, завършил е Университета за национално и световно стопанство през 1981 г., София.

Има следдипломни квалификации в Икономическия институт в Болдър, Колорадо, САЩ, и Института за публични и международни отношения „Удро Уилсън” към Университета Принстън, САЩ.

Понастоящем Димитър Костов е председател на Съвета на директорите на „Печатница на БНБ” АД. Заместник-управляващ за Р България е в организациите от групата на Световната банка и в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Димитър Костов е роден на 22 септември 1957 г., женен, с две деца. Владее английски език

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини