12-годишен построи реактор за ядрен синтез (видео)

    12-годишно хлапе от Тенеси сподели, че е създало ядрена реакция в стаята си през януари 2018 г. 

    Сега, вече на 14 години, е признат за най-младия човек, за когото е известно, че е осъществил ядрен синтез, съобщава The Guardian.

    Групата ядрени любители Open Source Fusor Research Consortium признава постижението на Джаксън Осуалт (Jackson Oswalt) на 2 февруари, според местния вестник The Commercial Appeal, филиал на USA Today. Осуалт, сега 14-годишен, построи машина, която генерира плазма, в която се случва ядрен синтез - това не е разделяне на ядрото на атома, а синтез, за да се образуват по-тежки атоми.

    Да, очевидно може и в домашни условия да правим ядрени реакции. И по-рано е имало съобщения за ядрени стартъпи, които са започнали с любителски проекти . И има все повече хора, които правят синтез само за удоволствие.

    В тези случаи почти винаги става въпрос за синтез, за сливане, а не за ядрено делене. Разделянето на атома изисква много тежки, строго контролирани вещества като уран. Синтезът обикновено включва свръхлеките изотопи на водорода, като деутерий, които са по-лесни за придобиване. Когато два леки атома се слеят, полученият "по-тежък атом" е малко по-лек от двата, които го образуват, в резултат на което се получава излишна маса, която се отделя като енергия.

    Постигането на синтез у дома не означава, че Осуалт (или някой друг любител) е построил ядрен реактор, който може да генерира повече енергия, отколкото е необходима, за да тръгне. Това е фокус, който никой, дори грандиозният ITER все още не е успял да постигне .

    Любителските реактори като този, макар и да произвеждат някаква радиация, техният синтез е в твърде малък мащаб, за да представлява сериозна опасност за всеки, който не е в непосредствена близост до тях. Устройството на Осуалт не може да се превърне в бомба.

    Все пак в „често задавани въпроси” на Fusor.net има предупреждение, че неправилно екранираните реакции на синтез могат да бъдат "смъртоносни".

    Основният принцип на тези синтезни реактори е, че се използват магнити, за да задържат изотопите на водорода във вакуум, след което го сгъстяват, докато атомите започнат да се сливат в хелий. За да докаже, че се е случил синтез, Осуалт бе нужно да покаже, че са произведени неутрони, които се освобождават по време на процеса на сливане на деутерий.

    The Guardian пише, че реакторът на Осуалт изисква 50 киловолта и 10 000 долара за оборудване.

    Източник: offnews.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини