Лидерството започва още на 15

Лидерството е модерна дума. Всички говорят за него, дават се много пари за обучение на лидери. Всички искат да са лидери. Всички търсят лидери.

И какво от това?

Да си лидер често означава, че можеш да имаш влияние - да караш нещата да се случват

Няма как да водиш, ако не знаеш кой си и не познаваш ценностите, границите си и не си способен да ги заявяваш. Лидерството е преди всичко личностно израстване и развиване на вътрешни капацитети и ресурси, които после служат навън.

Това означава да надскочиш себе си, да си радикално искрен със себе си, да имаш страст, кауза, визия, на които си отдаден. Career rEvolution вярваi, че всеки може да бъде Лидер без титла - точно каквато е концепцията и на Robin Sharma.

Всеки в своята общност може да бъде лидер на позитивна промяна и да реализира себе си по успешен начин, стига да осъзнае колко са важни тези 4 елемента.

Лична сила

Слабите са агресивни. Личната сила е една от най-неразбраните концепции по отношение на лидерството.

Какво най-често ни дразни? Дразни онова, което ни натиска бутон - емоционална болка, липса, комплекс, с които не сме се справили. С колкото повече емоционални блокажи се справяме, поемайки отговорност , толкова повече навлизаме в личната си сила. Гледаме на света от позицията на собствената си стойност и значимост и нищо не може да ни дразни или агресира.

Личната сила е любов. Необходимо е всеки лидер да обича себе си на първо място. Защото само човек, който има достатъчно любов към себе си, може да прости, да приеме, да разбере и да води хора след себе си.

Отговорност

Просто е. Всеки, който е готов да го разбере, ще го разбере. Ако не умееш да се справиш със себе си, няма как да водиш. Ако не поемеш отговорност за собствените си действия и решения, няма как да носиш отговорност за друго. Както казва една моя приятелка "Оправи първо себе си и после се занимавай с това да оправяш другите ".

Ценности

Няма как да си лидер и да нямаш яснота за ценностите си. Всъщност ценностите са част от културното и духовното ни ДНК. Въпросът не е дали имаш ценности, а кои са и ако не можеш да достигнеш до тях, какво блокира разкриването им?

Тук идва въпросът за мотивацията. Как достигаме до автентичната си мотивация, която стои зад всяко наше решение? Когато имаме устойчивостта да се погледнем искрено в огледалото и стигнем до най-дълбоките и понякога най-тъмни части на съществото си.

Визия

Кой води? Замислете се...кой води в планината, на екскурзия. Този, който познава територията много добре. Само че как можем да познаваме бъдещето като територия на лидерството? На първо място ние го създаваме....тук не става дума само за обективна действителност, но и за субективно творчество и готовността да създадем нова реалност. Става дума и за потенциала да разбираме настоящата реалност, така че да водим към бъдещето.

Път...

Истината е, че всичко, изброено по-горе е постижимо за всеки или поне за повечето хора. Но да тръгнат по пътя, да минат през тъмните му части, да не се откажат и да бъдат безмилостни към оправдания - малцина са способни. Да излязат от рутината на "така правят всички" или "ами получава ми се до сега" ще успеят малцина. Малцина ще предизвикат собственото си статукво и ще са яростно отдадени на лидерството, а не на посредствеността. И те водят. Слава Богу.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини