"Волво" започва да приема поръчки за електрическите си камиони

Шведският производител на товарни автомобили "Волво тръкс" обяви, че започва да приема поръчки за първите си електрически камиони, предназначени за градска дистрибуция, сметосъбиране и други дейности в урбанизираните зони. Серийното производство на новите модели ще започне в Европа през втората половина на годината.

Моделът "Волво Еф Ел Електрик" (FL Electric) е предназначен за дистрибуция, сметосъбиране и други приложения в градски условия, в зависимост от надстройката. Той има брутно тегло на композицията 16 тона.

Камионът се задвижва от електромотор с максимална мощност 248 конски сили (постоянна мощност 174 к.с.), който е комбиниран със скоростна кутия с две предавки. "Еф Ел Електрик" разчита на литиево-йонни батерии с капацитет между 100–300 кВтч. С тях камионът изминава до 300 км.

Купувачите на товарния автомобил могат за избират между две различни зарядни системи – за бързо зареждане с максимална зарядна мощност 150 кВт, постоянен ток, и бавно зареждане с максимална зарядна мощност 22 кВт, променлив ток. С първата зареждането от изтощени до напълно заредени батерии става за 1-2 часа, а с втората за до 10 часа.


"Волво ЕФ И Електрик" (FE Electric) е предназначен за дистрибуция, сметосъбиране и други приложения в градски условия, като брутно тегло на композицията е до 27 тона. Той използва два електромотора с максимална изходяща мощност 496 коня (постоянна мощност 349 к.с.).

Капацитетът на литиево-йонни батерии е между 200 и 300 кВтч, а пробегът е до 200 км. Предлаганите зарядни станции са същите. Батериите се запълват напълно за около 1 час и 30 минути от станцията за бърз заряд и приблизително 10 часа с тази за бавен.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини