МОН иска Еврокомисията да махне "другия" пол от анкета, разпространявана в българските училища

Министерството на образованието и науката ще поиска от Европейската комисия да промени възможните отговори във въпрос за пола в своя анкета, разпространявана от МОН в българските училища сред децата на възраст над 9 г.

За анкетата, в която възможните отговори на въпроса за пола са не два, а изненадващите четири: "Момче", "Момиче", "Друго", "Предпочитам да не казвам", съобщи вчера БНТ, а уверението, че МОН ще поиска редакцията ѝ от Еврокомисията.

Пресцентърът на МОН уточнява:

"Министерството на образованието и науката не е участвало в разработването и одобряването на въпросите в анкетата. Целта ѝ не е определянето на половата принадлежност. По информацията, с която разполагаме – причината да има такъв вариант за отговор е, че някои държави са го възприели, включително и нормативно.

Инструментът SELFIE (платформа на Европейската комисия, чиято е анкетата, разпространявана и у нас - бел. ред.) съдържа въпроси, които са еднакви за всички страни, разработен е от Европейската комисия. Министерството на образованието и науката е разпространило анкетата, в която са участвали над 900 училища. Този въпрос не можеше да бъде махнат от анкетата, която не е преведена в България. Това може да бъде направено единствено от ЕК по молба на страната ни, което МОН за момента не е направило предвид липсата на сигнали или напрежение сред училищата, в които се провежда. Министерството ще поиска от Европейската комисия да се премахне опцията „друго“ от възможните отговори на въпроса".

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Де
    Дедовия
    0 0
    10:01, 23 фев 2019
    Тази анкетата да я направят в парламента....и съм убеден,че резултата няма да учуди никой
Последни новини