За пет години броят на учениците наркомани в Кърджали е нараснал двойно

Любопитството, приятелският кръг и връстниците са основните причини за посягането към наркотичните вещества от подрастващите в община Кърджали. Това сочат данните от проведено анкетно проучване на  806  ученици от всички учебни заведения на община Кърджали  на възраст 7-12 клас, във връзка с разпространението, употребата и злоупотребата с наркотични вещества. Те бяха представени днес на нарочна пресконференция от председателя на Общински съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир. Той сподели, че въпреки активната превантивна дейност на  Съвета, косвените тенденции очертани на база данните от  анкетното проучване показват увеличение на процента подрастващи употребяващи различни наркотични вещества, както и на тези, които  могат да попаднат в тази рискова група. Проучването е направено през декември 2018 година и в него са включени въпроси и за употребата на никотин, алкохол и лекарства, непредписани от лекар специалист.

9,6 % от анкетираните признават, че поне веднъж в живота си са употребявали марихуана. Спрямо предходното проучване преди повече от 5 години този процент е нараснал двойно. Новите данни сочат още, че 4,6 процента от анкетираните употребяват  амфетамин или метаамфетамин, 2,6% хероин, а 3,4% кокаин, каза председателят на Общински съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир.

„Кокаинът е по-познат като наркотично вещество и това се потвърждава и от  класирането му в анкетното проучване на по-предна позиция като разпространен за общината наркотик”, подчерта Бекир. В списъка на употребяваните поне веднъж наркотични вещества влизат още  екстази,  синтетичната и дизайнерска дрога, инхалатите, анаболите и стероидите.

5%  от анкетираните  посочват, че  използват като наркотик и други вещества. Сред тях ксанакс-лекарство известно с успокоителния си ефект и т.н. флака-стимулант и халициноген, синтетично наркотично вещество, което се купува от интернет и се доставя от Китай. 10 процента от учениците посочват, че търсят информация как да си приготвят или купят наркотично вещество в глобалната мрежа.

Предлагането на наркотични вещества в нея също не е за подценяване. Именно от там предложения са получили 16,5 процента, като 9,7 от тях посочват, че това предложение е дошло от познати и приятели от социалните мрежи или чрез имейл.

Един или повече пъти наркотични вещества са били предлагани на 26,9 процента от анкетираните. Според Бекир това също е много притеснително, тъй като 3 процента казват, че това се е случвало много често. Дори са се опитвали да ги принудят да направят това.

53,2 процента от учениците дават положителен отговор на въпроса „Има ли сред вашите приятели и съученици такива, които вече са употребявали някакъв вид наркотик?”

По думите на Бекир изненадващо 3,2 процента от участниците в анкетата посочват, че няма никакъв риск за здравето им, а други 21 процента, че нямат информация по въпроса.

Използването на лекарства като наркотично вещество е практикувано без да се знае ефекта върху здравето на младежите. 15, 9 процента посочват, че биха взели лекарство без лекарско предписание.

Въпреки, че са разрешени от закона, алкохолът и цигарите също се оказват опасни, особено когато количеството е по-голямо. 16,8 процента от учениците пушат редовно всеки ден, а 20,1 процента пият алкохол поне веднъж седмично. 10 процента са пък тези, които веднъж седмично се напиват, сочи проучването, цитирано от Сезгин Бекир.

„Все пак успокояващ до някъде е факта, че ако има някакъв проблем с наркотиците, на първо място анкетираните са посочили че биха потърсили медицинска помощ в лечебно заведение, на второ, че биха потърсили информация в  интернет и на трето място биха потърсили личен контакт със специалист но извън лечебно заведение”, подчерта председателят на ОСНВ Сезгин Бекир.

Данните от проучването ще бъдат използвани за изготвяне на стратегия и конкретни мерки за работа с подрастващите по превенцията за употреба и злоупотреба с наркотични вещества на територията на общината.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини