20 °C

Кметът Ресми Мурад: Да говориш и да се изразяваш правилно на майчиния си език е най-голямото богатство на света

„Обучението по майчин език, никога не е било прекъснато на територията на община Ардино. Щастлив съм, че и през настоящата година майчиният език се изучава сериозно в учебната програма. Всяко едно общество не трябва да изгуби съществуването си. Да можеш да говориш и да се изразяваш правилно на майчиния си език е най-голямото богатство на света. Човек, ако знае и говори добре майчиния си език, може да владее добре поне няколко чужди езика, освен майчиния му“. Това заяви кметът на община Ардино Ресми Мурад в приветствието си по повод Международния ден на майчиния език – 21 февруари.

С музикално-поетична вечер бе отбелязан Международният ден на майчиния език в Ардино.Събитието се проведе в препълнената заседателна зала на общината и бе организирано под патронажа на кмета на общината Ресми Мурад.

Официални гости на проявата бяха областният лидер на ДПС Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям и изследователката доц. д-р Несрин Сипахи Къратлъ от Истанбул.

Концертната програма започна с изпълненията на фолклорната група за автентичен местен турски фолклор към Народно читалище „Родопска искра” с ръководител и солист Юксел Исмаил. За пореден път групата обра аплодисментите на присъстващите с чудесното си представяне, подготвено с много репетиции, труд и усилия.

Ученици от СУ „Васил Левски“ и Центъра за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) издекламираха стихове, посветени на майчиния език.

Доц. д-р Несрин Сипахи Къратлъ, поздрави участниците и дошлите на празника. Тя заяви, че за нея е част да бъде в Ардино, попрището на културата в Източните Родопи.  „Правото на изучаване на майчиния език е гарантирано от Българската конституция. „Един човек ако загуби майчиния си език, губи и себе си. Майчиният език е най-отличителната черта на нашата етническа идентичност“, заяви Къратлъ. Тя дари на присъстващите деца книжки на турски език с разкази, посветени на възпитанието на отношение към учители и родители.

Международният ден на майчиния език е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света.Гюнер Шукри
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Още новини

Хороскоп за 18.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини