Кметът Ресми Мурад: Да говориш и да се изразяваш правилно на майчиния си език е най-голямото богатство на света

Изображение 1 от 2

    „Обучението по майчин език, никога не е било прекъснато на територията на община Ардино. Щастлив съм, че и през настоящата година майчиният език се изучава сериозно в учебната програма. Всяко едно общество не трябва да изгуби съществуването си. Да можеш да говориш и да се изразяваш правилно на майчиния си език е най-голямото богатство на света. Човек, ако знае и говори добре майчиния си език, може да владее добре поне няколко чужди езика, освен майчиния му“. Това заяви кметът на община Ардино Ресми Мурад в приветствието си по повод Международния ден на майчиния език – 21 февруари.

    С музикално-поетична вечер бе отбелязан Международният ден на майчиния език в Ардино.Събитието се проведе в препълнената заседателна зала на общината и бе организирано под патронажа на кмета на общината Ресми Мурад.

    Официални гости на проявата бяха областният лидер на ДПС Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям и изследователката доц. д-р Несрин Сипахи Къратлъ от Истанбул.

    Концертната програма започна с изпълненията на фолклорната група за автентичен местен турски фолклор към Народно читалище „Родопска искра” с ръководител и солист Юксел Исмаил. За пореден път групата обра аплодисментите на присъстващите с чудесното си представяне, подготвено с много репетиции, труд и усилия.

    Ученици от СУ „Васил Левски“ и Центъра за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) издекламираха стихове, посветени на майчиния език.

    Доц. д-р Несрин Сипахи Къратлъ, поздрави участниците и дошлите на празника. Тя заяви, че за нея е част да бъде в Ардино, попрището на културата в Източните Родопи.  „Правото на изучаване на майчиния език е гарантирано от Българската конституция. „Един човек ако загуби майчиния си език, губи и себе си. Майчиният език е най-отличителната черта на нашата етническа идентичност“, заяви Къратлъ. Тя дари на присъстващите деца книжки на турски език с разкази, посветени на възпитанието на отношение към учители и родители.

    Международният ден на майчиния език е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света.



    Гюнер Шукри

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини