Намалява раждаемостта в Кърджали, все по-малко актове за раждане

Намалява раждаемостта в Община Кърджали, все по малко актове се издават в служба ГРАО. Голяма част от тях са на деца родени извън областния център. Това съобщи за Кърджали бг вести началника на отдел ГРАО в Община Кърджали Байрам Байрам. Той посочи, че през изминалата година в ГРАО са съставени 1856 акта за раждане. За сметка на това се увеличават актовете за смърт.

  Намаляването на броя на актовете за раждане с предходните 2017 и 2016 г. е чувствително. Тогава в ГРАО са регистрирани по 2047 бебета.Утехата е,че кърджалийки раждат повече от преди десетилетие, когато бяхме в демографски срив. През 2008 г.например са регистрирани само 1766 акта за раждане, посочи Байрам Байрам.

 Началникът на отдел ГРАО отбеляза, че продължава тенденцията децата да се кръщават със сравнително нетрадиционни  имена. При мюсюлманите те са Дафне, Есила, Дуру, Мина, Едже,Мелис,Денис. При християните са Самуил, Мартин-Мартина ,Огнян, Мирела, Давид.

  Отдел ГРАО е един от най-натоварените в Общинска администрация. В него се съставят и актове за граждански брак и за смърт.

Тази година служителите на отдела ще трябва да се справят и с нелеката задача да подсигурят и два вота-за европарламент и за общинска власт.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини