Караянчева:България е последователна в политиката си спрямо Северна Македония

България ще продължи своята последователна подкрепа за усилията на Северна Македония за европейска и евроатлантическа интеграция, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в разговора си с председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери. Талат Джафери е в България по повод гласуването в Народното събрание на законопроекта за ратифициране на Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Северна Македония.

Поздравявам Ви за успешното завършване на ратификацията на Договора от Преспа и за приемането на протокола към Северноатлантическия договор за присъединяване на Северна Македония към НАТО, заяви в Цвета Караянчева. Тя подчерта, че България не спести усилия, за да върне страните от Западните Балкани, и особено Република Северна Македония, в дневния ред на ЕС. Това беше и приоритет на първото за страната ни председателство на Съвета на ЕС, добави председателят на Народното събрание.

Председателят на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери изрази благодарност към България за усилията и подкрепата, която страната ни е оказала за европейска и евроатлантическа интеграция на Северна Македония. Диалогът и сътрудничеството могат да ни водят напред, добави той.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че са видими ползите от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Секторното сътрудничество все повече нараства и се задълбочава, но е нужно да работим за по-добрата транспортна и инфраструктурна свързаност между страните от Западните Балкани, подчерта Цвета Караянчева. Тя посочи, че това би допринесло за развитието на икономиките в региона и за привличане и насърчаване на инвестициите. Длъжни сме да работим и да вървим напред в усилията си за осигуряване на възможности за пълноценна реализация младите хора в нашата страна, заяви Талат Джафери.

Народното събрание е готово да сподели своя опит в процеса на присъединяване към ЕС и с радост би оказало подкрепа на парламентаристите от Северна Македония, заяви Цвета Караянчева. По-лесно се работи и напредва, когато имаш приятел като България, подчерта председателят на Събранието на Република Северна Македония.



Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини