30 млн.лв. допълнително разпределят по общинските и областните болници

За две седмици е направен пълен анализ на всички общински и държавни болници за състоянието в което се намират, заяви здравният министър Кирил Ананиев след Министерски съвет днес.

Не са осигурени напълно с необходимия ресурс и е необходимо те да бъдат подпомогнати, защото това е дейност-държавна отговорност, посочи министърът. Много от разходите по тези дейности, които те изпълняват не са осигурени. Увеличението на минималната работна заплата също дава ефект върху финансовото състояние, сочи анализът на Здравното министерство.

„ Трябва да осигурим адекватно заплащане за работещите в държавните и областни болници, защото тези хора трябва да имат мотивация да изпълняват достойно и качествено медицинската дейност“, посочи още Кирил Ананиев. Министърът съобщи, че

към края на миналата година просрочените плащания на болничните заведения са 161 млн. лева. От тях 126 млн. лв. са просрочия на плащанията в областните болници, а 35 млн.лв. просрочени плащания са в общинските болници.

За клиниките ще бъдат осигурени допълнително 30 млн.лева с решение днес на Кабинета, каза министър Ананиев. 18 млн. лв. от тях са за общинските болници. Разпределението им ще е на база на обслужването население и преминалите болни, в това число са 71 болници в списъка за отдалечени населени места и планински райони.

2 млн.лв. ще бъдат дадени на лечебните заведения за психиатрична помощ, за 12-те центрове за психично здраве и психиатричните заведения към общинските болници като допълнителното финансиране ще е на база за леглово лечение на ден.

10 млн.лв. Отгоре ще бъдат разпределени за Спешната помощ. Става въпрос за звената в 41-о лечебни заведения, от които 26 областни болници. Разпределянето на сумите ще е на база на преминал брой пациенти през спешното, без да бъдат хоспитализирани в същото лечебно заведение, обясни министърът на здравеопазването.

Допълнителната сума ще бъде разпределена между 171 общински и областните болници в цялата страна.


 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    Дивак
    0 0
    23:02, 20 фев 2019
    Спрете кражбите на парите на българите! Здравеопазване няма ,погледнете смъртността! Боко и Агата ограбиха България!

Още новини

Последни новини