Димитровградските аптеки не подкрепиха националния протест на аптекарите

Изображение 1 от 4

    Фармацевти в цялата страна излязоха на протест, затворени са стотици аптеки, по данни на организаторите те са над 300, съобщава БТВ. В Димитровград не открихме затворена аптека, която да подкрепя протеста на съсловието си.

    Тази сутрин редица населени места се събудиха със затворени аптеки. Недоволството е заради четири големи промени, които налагат инвестиции от страна на собствениците на аптеките, които според тях за по-малките аптеки са непосилни, промените са - европейската система срещу фалшивите лекарства, национална, която ще следи количествата, електронна рецепта, и нови изисквания за свързаност на програмите за продажби и касовите апарати, което се отнася за целия бизнес в страната.

    Протестиращите настояват за финансиране, което да ги подкрепи за новите електронни системи. Европейската система за проверка на автентичността на лекарствата вече е факт, предстои въвеждането и на други.

    "Ние твърдим,че тези системи трябва да съществуват, трябва да ги има, но твърдим, че те трябва да бъдат планирани, съгласувани, а не както е в момента - всяка една сама за себе си и всеки път ние да пренастройваме хардуери, софтуери и да плащаме пари", обясни Антон Вълев, Национална аптечна камара пред БТВ.

    Протестиращите настояват за финансова подкрепа за въвеждането на системите. По техни данни около 13% от аптеките у нас нямат техническа обезпеченост и ще се трябва да инвестират около 2000 лева на гише.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини