Д-р Маринова: Единствената профилактична мярка срещу морбили е имунизацията

Д-р Магдалена Маринова, специалист инфекциозни болести, началник отделение в МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“: Единствената профилактична мярка е имунизацията.

– Д-р Маринова, какво е морбили и как се предава?

– Морбили е силно заразно заболяване, познато и като дребна шарка. Една от най-заразните болести, познати в съвременната медицина – заболява всеки, който не е преболедувал или не е ваксиниран преди контакта. Вирусът е способен да направи бързо епидемия, като тя може да тръгне дори от само двама-трима болни, ако не се вземат спешни мерки. Предава се по въздушно-капков път: говор, кашлица, кихане или при директен контакт с болен човек. Ако човек не е ваксиниран и не е преболедувал морбили, вероятността да се зарази при контакт с болен е над 90%.

– Какви са симптомите, как протича заболяването?

– Морбили започва с висока температура, хрема, кашлица и зачервяване и сълзене  на очите (конюнктивит). Появяват се характерни петна в устната кухина 2-4 дни след първите симптоми – петната се локализират от вътрешната страна, възпалено гърло, възможно е възпаление на горните дихателни пътища. От три до пет дни след първите симптоми се появява обрив, който започва от участъците зад ушите, върви по кожата на врата и постепенно обхваща тялото. Обривът е най-специфичният симптом на заболяването. От три до пет ни след появата му, той постепенно преминава, след което се наблюдава белене на кожата. Телесната температура  се нормализира.  

– Какво е лечението?

– Лечението в началото е само със симптоматични средства. Няма лекарство, което да действа точно срещу вируса на морбили. При настъпило усложнение, се дават специфични медикаменти. Ако човек се пребори със заболяването, организмът му си създава доживотен имунитет. Образуваните антитела се съхраняват като резерви.

– Д-р Маринова, какво трябва да се направи като има морбили и ние не сме имунизирани?

– Единствената надеждна защита е ваксината.

– Как действа ваксината срещу морбили?

– Ваксината срещу морбили е една от малкото у нас, които са „живи“, които са и много по-ефективни. Това означава, че вирусът се съдържа в променена и обработена форма, която не може да причини зараза. У нас тази имунизация е задължителна. Първата доза се слага на 13 месеца, а втората – на 12-годишна възраст. Ако детето е получило само първата доза, има известна, макар и малка вероятност, да се разболее. Все пак тогава инфекцията преминава по-леко и без тежки усложнения. Ваксината е достатъчно ефективна, за да накара имунната система да образува антитела. Много рядко в дните след поставяне на ваксината може да се появят симптоми, подобни на морбили, но в много по-слаба форма. Това не бива да е повод за паника. Детето не е болно, нито пък отделя вируси, които да заразят околните. Първата доза дава частична защита, а след втората вече е изграден достатъчно добър имунитет. Това гарантира, че при среща с вируса в реалния живот човек няма да се разболее.

 – Д-р Маринова, каква е обстановката в Кърджалийска област има ли регистрирани случаи на морбили?

 – До този момент в областта не са регистрирани случаи на морбили. При съмнение за заболяване е необходимо веднага да потърсите лекарска помощ от специалист по инфекциозни болести.
 

Въпросите зададе: Надя Зидарова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини