Молитви и песнопения от три религии в Кърджали

Тазгодишната изложба на Арт движение Кръг, посветена на 21 февруари, Международен ден на майчиния език, представя разнообразие от религиозни песнопения и молитви на християни, мюсюлмани и евреи. В изложбеното пространство на Арт галерия „Кръг” са аранжирани визуални пана и информационни материали на църковнославянски, арабски, турски, иврит и арменски езици с популярни молитви, изпълнявани и като песнопения в конкретни религиозни празници. Песнопенията и молитвите често имат панкултурна и пангеографска стойност поради факта, че „говорят” на сърцето на вярващите по време на поклонение. Във всяка от тези религии простите молитви са също толкова ефективни, колкото и най-цветистите. Всяка от религиите и техните свещени книги – Старият, Новият завет и Коранът – съдържат насоки за по-съвършено общество, правилно човешко поведение и справедлива икономическа система. Множество световни примери доказват взаимната почит между религиозните системи и вярващите. Още се помни, когато през 1997 г. израелски съд осъди евреин за това, че е изобразил ислямския пророк Мохамед като свиня.

Голямо пано в Арт галерията представя в оригинал на иврит и в превод на български първото песнопение, което преди 100 години /на 9.09.1909/ е изпълнено при откриването на софийската Синагога – "Барух аба бешем Адонай /Благословени дошли в храма Божий/". Акад. Николай Кауфман /1925-2018/,изтъкнат музиковед, фолклорист и композитор, записал над 40 000 български народни песни и инструментални мелодии и автор на 2000 хорови песни, е обработил песнопението и го е разгърнал в многогласна песен за смесен хор, която може да се изпълнява на всяка голяма световна сцена.Нека си припомнимкак неговата композиция „Безродна невеста”, станала емблематична за „Мистерията на българските гласове”, влезе в един от последните албуми на група „Ю ту”, а самият той през 1990-та стана носител на „Грами” за албум №2 „Мистерията на българските гласове”.
Визуалното панопо Псалом 140„Да исправитса молитва моя”, която се изпълнява на Вечерня по време на християнския Великден, е изписано в превод на български и в църковнославянски оригинал. По тази молитва руският хоров диригент и композитор, основател на 400 духовни хорове, проф. Павел Григориевич Чесноков (1877–1944), създава многогласна песен за хорово изпълнение, изпълнявана и до днес навсякъде по света.

„Молитвата на Пророка Мухаммед, която обхваща всички останали молитви”, е изписана в оригинал на арабски и в превод на турски и български. Посетителите на изложбата ще видят и арабския оригинал на Фатиха – централната сура от Корана в Ислямската молитва. Ще застанат пред пано с молитвата "Хайр мер" (Отче наш) на арменски език и ще видят оригинално изображение на еврейската Пасхална Агада от 14 век – книга, която се чете по всяко време на големия еврейски празник Пасха и разказва за Изхода от Египет, за освобождаването от робството. В нея се казва: „Всяко поколение трябва да се чувства така, сякаш и то сега се освобождава от робството”.

Днес евреите в света са над 13 милиона, повечето от тях живеят в Израел и САЩ. Християните са 2,18 милиарда души, което е почти една трета от населението на планетата. Почти половината са католици. За 1/5 от населението на света, т.е. за около един милиард души, Ислямът е едновременно религия и начин на живот. Мюсюлманите следват религия на мир, милост и прошка, и по-голямата част нямат нищо общо с изключително тежките събития, които се свързват с тяхната вяра. Широка гама от раси, националности и култури по целия свят – от Филипините до Нигерия – са обединени от общата им ислямската вяра. Около 18% живеят в арабския свят; най-голямата мюсюлманска общност в света е в Индонезия; значителни групи вАзия и Африка саот мюсюлмани, а големи малцинства живеят в бившия Съветски съюз, Китай, Северна и Южна Америка, и Европа. 5 милиона са мюсюлманите в САЩ.

Мюсюлманите уважават и почитат Исус, в очакване на Второто му пришествие. Те го мислят за един от най-великите пратеници на Бог на земята. Вярващите мюсюлмани никога не казват просто "Исус", без да добавят "мир на праха му." Коранът потвърждава непорочността на зачеването (в глава "Мария"), и Дева Мария е почитана като най-чистата от жените. Мюсюлманите вярват в редица християнски и юдейски личности и пророци. Напр. Авраам е уважавана фигура в трите големи световни религии. В юдаизма той е връзката между еврейския народ и Бог, в християнството е първообразът на всички вярващи, а в исляма е смятан за едно от звената във веригата пророци, започваща с Адам и достигаща своя апогей с Мохамед.Освен, че е модел на идеалния мюсюлманин, Авраам е и реформатор на почитането на Кааба в Мека. 

Свободата на вероизповеданието е в природата на всяка от големите религии, а расизмът е чужд както за християните, така и за мюсюлманите и евреите. Всяка от тях проповядва равенство и човешки права. В Корана напр. се казва: „О, хора! Ние ви сътворихме от един-единствен човек, мъж и жена, и ви превърнахме в народи и племена, така че да може да се познаете един друг.”

В изследването, предшестващо изложбата в Арт галерия Кръг, и при подготовката на преводите за визуалните пана на 5-те оригинални езици участваха: арабистката и преводачка Мая Ценова, районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, преводачката Пепи Шапатов-Михов от Йерусалим, изследователката Ангелина Рашкова от Кърджали и Хабибе Халиибрям от Община Кърджали.

Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини