Измамите с ТЕЛК работят като търговско предприятие, открити над 1.6 млн. лв.

Подкупи от 1500 до 2500 лв. на човек са взимали лекари за издаване на фалшиви удостоверения от ТЕЛК. При операцията във Варна вчера за задържани 45 души, а като обвиняеми са привлечени шестима.

Сред тях има петима лекари и един посредник, те са задържани за 72 часа. 

Работили са като търговско предприятие, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев. Кардиолог и неговият брат - сирийци, били в основата на престъпната схема. Разпитани са 31 души, взимали инвалидни пенсии без основание. 

У двама от лекарите са намерени около 20 хиляди лева, а в две банкови касети на участници в схемата са открити над 1.6 млн. лв. 

Схемата започвала с издаването на документи за несъществуващи хронични заболявания, не само при последните случаи, а и по принцип в страната. В някои случаи ТЕЛК получавали напълно здрави хора, в други - процентът инвалидност, от който зависи пенсията, се завишавал.

Главният секретар на МВР старши комисар Ивайло Иванов посочи, че проверките са започнали от областите, където има отпуснати най-много инвалидни пенсии. В област Силистра се оказало, че 30% от населението получава такива финансови помощи, а в Софийска област, където проверка върви от вчера, 15 на сто. 

От началото на годината Специализираната прокуратура е започнала 44 досъдебни производства по случаи срещу издаването на фалшиви ТЕЛК-ове. До момента разследващите са разкрили случаи на фалшиви ТЕЛК-ове в Ловеч, Търговище, Силистра и Плевен. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    Наблюдател
    6 0
    21:52, 19 фев 2019
    Затвор и лишаване от лекарски права завинаги! Не заради тези измамници, а заради онези, които биха си помислили дали да правят така в бъдеще!

Още новини

Последни новини