Ако убием старите клетки, ще спрем стареенето, показа първият тест върху хора

Не всички увредени клетки умират. Някои остават като стари клетки, които не могат да се разделят, но все още са способни да произвеждат химически сигнали и биха могли да изиграят важна роля в борбата срещу стареенето.

"Смята се, че тези клетки и веществата, които отделят, участват в процеса на стареене", коментира за MIT Technology Review геронтологът Никълъс Мюси (Nicolas Musi) от Университета на Тексас в Остин.

"Идеята е, че премахването на тези клетки може да бъде полезно за предотвратяване на стареенето и за стимулиране на здравословното стареене".

Въз основа на резултатите от много ранен тест, може да се окаже, че има нещо в тази теория.

Резултатите

През януари Мюси и колегите му публикуват резултатите от проучване, в което лекуват 14 пациента, страдащи от смъртоносно белодробно заболяване - идиопатична белодробна фиброза (IPF) - с лекарствена комбинация, за която смятат, че ще изчисти стареещите клетки.

В продължение на три седмици пациентите вземат девет дози от лекарство за левкемия, наречено дазатиниб и добавката кверцетин.

До края на проучването всички пациенти показват признаци на подобрено състояние без сериозни странични ефекти.

„Макар и малко, това пилотно изследване бележи голям пробив в терапията на свързаните с възрастта заболявания, като например IPF,” заяви в ScienceDaily изследователят Джейми Джъстис (Jamie Justice). "Тук насочихме терапията си към фундаментален биологичен отличителен белег на стареенето, който участва в IPF, и за първи път при хора демонстрирахме ранни, но обещаващи резултати".

Следващите стъпки

Засега е трудно да се каже дали комбинираното лекарство действително ще се окаже ефективно като антиейдж терапия, но изследователите са решени да разберат.

Те вече тестват терапията на група от още 15 белодробни пациенти, както и 20 души, страдащи от хронично бъбречно заболяване.

"Ако видим сигнали за ефективност и не се сблъскваме с наистина лоши странични ефекти, ще се опитаме да стигнем до хора с по-малко и по-малко животозастрашаващи състояния", заяви изследователят Джеймс Къркланд (James Kirkland). „Ако всичко върви както трябва”.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини