Лекари арестувани при операция на ГДБОП

Повече от десет лекари са арестувани при операция на ГДБОП във Варна, предаде БНР. Медиците са участвали в схеми за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК.

Сред задържаните има както лекари от комисии на ТЕЛК в града, така и лекари от местни болници. По непотвърдена информация основният организатор на престъпната дейност е била лекарка невролог от Добрич. Тя е изписвала лекарствата, които колегите ѝ от ТЕЛК са предлагали на пациентите си.

Много от пациентите с лекарски експертизи също се разпитват от разследващите органи. 

В Търговище е установен лекар, извършващ прегледи в хотелска стая. 46-годишен лекар, чието име през 2018 г. е заличено от регистъра на Българския лекарски съюз, извършва медицински прегледи в нарушение на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения и Закона за съсловните организации на лекарите.

Не са спазвани също законовите изисквания за извършване на прегледи, 46-годишният не е издавал фискален бон за получените от него суми за извършване на преглед.

На мъжа е повдигнато обвинение, съставени са му актове за установяване на административно нарушение по Закона за здравето и по Закона за данък добавена стойност. Съставен е и констативен протокол за установени нарушения по Закона за лечебните заведения и Закона за съсловните организации.

В края на миналия месец беше разкрита престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че Разград, Силистра, Габрово, Враца и Монтана са градовете, в които са установени законовите нарушения.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини