700 ардинчани се събраха на юбилейната 20-та традиционна земляческа среща в Бурса

През уикенда делегация от община Ардино начело с кмета Ресми Мурад и председателя на общинския съвет Сезгин Байрям взе участие в юбилейната 20-та традиционна земляческа среща на ардинци в Бурса. Заедно с тях бе и областният лидер на ДПС Изет Шабан. Визитата бе по покана на ръководството на Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер”(ардинци) в Бурса.
На традиционната празнична вечер, която се проведе в комплекс „Подиум Давет”, дойдоха над 700 ардинци. Тя бе вълнуваща за всички присъстващи. Те си спомниха за родните си места и за незабравимите мигове от детството.

Юбилейната среща бе уважена от депутата от Народно-републиканската партия в Меджлиса доц. д-р Юксел Юзкан, кметът на побратимената община Нилюфер Мустафа Бозбей, който на предстоящите местни избори през март е кандидат за кмет на Голяма община Бурса, почетният консул на България в Бурса и бивш депутат във Великото национално събрание на Турция ХаятиКоркмаз. Тук бяха още консулът на България в Бурса Веселин Божинов, търговско-икономическият съветник към посолството на България в Турция със седалище в град Бурса Александър Александров, лидерът на Сдружението на момчилградчаните в Бурса Хасан Йозтюрк, председателят на Сдружението на Бенковски в Бурса Мюмюн Кашмер.

Срещата бе открита от председателя на Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер” в Бурса Айдън Йълмаз. Той припомни на присъстващите, че през февруари 1998 година в Бурса група изселници от Ардинско решават да организират земляческа среща, която се превръща в традиция, продължаваща и до днес.

„Тази вечер е за приятелството и солидарността. Вечер, за да се укрепят добросъседските, родствените и гражданските връзки”, заяви Айдън Йълмаз. Той отбеляза, че всяка година през февруари ще се събират, за да запазят традицията и развият още повече тези връзки.

От името на ардинската делегация, кметът на общината Ресми Мурад поднесе най-сърдечни поздрави на всички присъстващи ардинци в Бурса и техните гости. „20-та юбилейна среща е специална и показва, че ардинската организация работи добре и екипът, който го ръководи през годините има огромен принос тази среща да има тази хубава история“, заяви Ресми Мурад. Той призова успелите бизнесмени от Ардинско в Бурса да подадат ръка и да инвестират в родния си край.

С мултимедийна презентация бе представен животът и дейността на покойните председатели на Сдружението Али Дурмаз и Ахмед Кахраман.
По случай традиционната вечер бе разрязана огромна торта с формата на символа на община Ардино - Дяволския мост.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини