Откриха барелеф на Джими, паметта му почете председателят на Народното събрание

Изображение 1 от 3

    Джими е част от света, големите таланти нямат родно място, принадлежат на историята, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

    Барелеф на известния кърджалийски художник Джемал Емурлов – Джими беше открит днес до входа на артгалерията на булевард „Тракия” срещу ресторант „Москва“ в Кърджали. През последните години от живота му това е било едно от любимите му места.

    Пред артгалерията се събраха хора от всички сфери, с най-различни професии и социален статус. Тук бяха приятелите му художници, приятелите му учители, приятелите му ловци, приятелите му на маса, негови съселяни, ученици и почитатели, както и близките му.  Тук  бяха също председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, областният управител Никола Чанев, председателят на Общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа, заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, председателят на Дружеството на художниците Владимир Чукич, директорът на Регионалната библиотека „Никола Вапцаров” Уляна Ганева, директорът на СУ „Владимир Димитров – Майстора” Ангел Спасов.

    Джими е част от Кърджали, Джими е част от света, защото големите таланти нямат родно място, нямат остаряване, нямат забрава, защото те принадлежат на историята, а той е такъв. Той е нашият светилник на идните поколения, каза Цвета Караянчева.

    Джими беше моторът в основаването на дружеството на художниците в Кърджали. Остана си тук, можеше да отиде в София, защото той казваше аз повече от една седмица извън Кърджали не мога да вирея, изтъкна Владимир Чукич.

    Инициативната група за Джими получи писмо от председателя на Комисията по култура и медиите  в Народното събрание Вежди Рашидов.  Джими имаше блестящ талант и неподражаемо чувство за хумор. Нека винаги го помним така, а образът му да е жив и пред очите и сърцата ни, се казва в писмото.

    Барелефът е изработен от скулптора Емил Пенчев, колега и приятел на Джими. Това, което най-много може да ни доближи до Джими и да ни стопли душите, това са неговите картини. През последните му години остави много интересни неща. Пожелавам да се опази този знак и да може да бъде в негова чест, подчерта Емил Пенчев.

    Дима Георгиева от Инициативната група за Джими каза, че е щастлива, че от днес ликът на Джими ще бъде с нас, не само чрез спомените за него, а и чрез изкуството. Надявам се точно това място, любимо за него, той по-често да ни връща към ценните и истинските неща, които той знаеше много добре кои са и непрекъснато ни споменаваше за тях. Тези ценни истински неща да ни направят по-добри, да си спомняме по-често за големия творец и уникалната личност, изтъкна  Георгиева.

    Дима Георгиева благодари на всички граждани, на фирми, организации, учредения, на кмета на община Кърджали Хасан Азис, без чиято финансова подкрепа не би могло да се реализира този проект. Тя благодари още за безрезервната безвъзмездна помощ на нейните приятели и колеги от Инициативната група  Валентина Иванова, Агоп Узунбохосян, Радослав Милев, Захари Захариев, Вълчо Ангелов и Димитър Ганев.

    Джими е един от най-известните творци на Кърджали. Неговото творчество ще се помни от поколенията. Той е автор и на обновения герб на община Кърджали. За картините на Джими няма да говорим, творчеството на Джими е безспорно и доказано, заяви Веселина Тихомирова.

    Барелефът беше открит от Дима Георгиева от Инициативната група за Джими и от заместник-кмета Веселина Тихомирова. Пред барелефа бяха положени много венци и цветя. Гостите и гражданите разгледаха изложбата от картини на Джими в арт галерията, намиращи се в частни колекции, уредена чрез приятелите на големия творец.

    Валери КОВАЧЕВ

    Снимки: Денис ДЕЛЕВ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини