Стреляха по колата на природозащитници в Дуранкулак

Късно снощи е стреляно по кулата на активисти от Българското дружество за защита на птиците, паркирана в двора на полева станция „Дуранкулак“, съобщиха от неправителствената организация.

Орнитолозите предполагат, че стрелбата е дело на бракониери, които извършват незаконен риболов в езерата Шабла и Дуранкулак. Екип на БДЗП и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури редовно организират проверки за бракониерство в езерата и явно това е провокирало стрелбата. Предишният ден отговорникът по опазване и мониторинг на червеногушата гъска на БДЗП е предотвратил навлизането на бракониерска лодка за поставяне на мрежи в защитена местност „Дуранкулашкото езеро“, съобщават още от БДЗП.

В момента полицията извършва разследване на място и проверка по случая.

Еколозите констатират, че инцидентът е в момент, в който екип на LIFE проекта на БДЗП „Сигурен прелетен път“, съвместно с колеги от Великобритания, прави опити за улавяне и маркиране със сателитни предаватели на червеногуши гъски. Бракониерството в езерата е една от основните заплахи за нощуващите представители на световно застрашения вид, който зимува всяка година у нас. Навлизащите с лодки да поставят мрежи бракониери, освен че нанасят щети на рибните популации, прогонват и нощуващите птици. Честото безпокоене изтощава гъските, повишава смъртността и намалява броя на размножаващите се птици.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    4 -1
    15:18, 13 фев 2019
    Ами стрреляйте и ви бе абдали защо се оплаквате Ама по лесно е да ревем по вестници радио и телевизия и друг да носи отговорност
  • 2
    Zz
    zzdravkozarkov7
    5 -1
    15:25, 13 фев 2019
    ***** ** браконерите
  • 3
    Хи
    хитлер
    1 -2
    15:57, 13 фев 2019
    Тия НПО са за трепане отдавна.Само пречат и бъркат бизнеса на българите.Получават огромни суми от други държави в България да няма туризъм или друг вид бизнес.Подли предатели. това и заслужават.
Последни новини