12 февруари - Денят на Дарвин, Денят на еволюцията (видео)

На днешната дата, 12 февруари 1809 г. е роден Чарлз Дарвин - естественик и изследовател, един от първите, които идват до заключението и обосновават идеята, че всички видове живи организми са се развили с течение на времето от общи предци.

В теорията си, която публикува през 1859 г. в книгата си "Произходът на видовете", като основен механизъм и движеща сила на еволюцията Дарвин определя естествения отбор.

По-късно разработва  и теорията на сексуалния подбор. Той прави и едно от първите обобщаващи изследвания за произхода на човека.

Биологичната еволюция преди публикуването на книгата на Дарвин "Произход на видовете" (1859) е била по-скоро хипотеза отколкото теория. Дарвин прави от нея добре обоснована теория. Между другото, всеки, който се съмнява в реалността на биологичната еволюция е добре да прочетете тази книга – тя е достъпна за всеки. Ако искате да се противопоставите на една научна теория, запознайте се първо с основните, най-очевидни доказателства в нейна полза, които са на разположение още от XIX-ти век.

 

Доста несъстоятелни са възраженията срещу природонаучните хипотези и теории, които са изградени на принципа на "никой не е виждал това, следователно, никой не може да го докаже". Много от научните истини не са достъпни за пряко наблюдение. Например, никой не е виждал ядрото на един атом кислород и не могат да се преброят протоните в него, за да се уверите, че те там са осем, а не седем или тринадесет и половина. Въпреки това, в ядрото на атома на кислорода наистина има точно осем протона. От този факт следват много проверими последици, всички от които са потвърдени чрез експерименти, така че учените правилно смятат, че наличието на осем протона в ядрото на атома кислород не е хипотеза, не е и теория, а доказан факт.

Биологичната еволюция е доказан факт точно в същия смисъл.

От времената на Дарвин, учените са открили много нови доказателства в полза на биологичната еволюция. Около 30-те години на XX век, когато развитието на генетиката отговорило на най-важните въпроси, оставени от Дарвин без отговор, световната научна общност започнала да счита еволюцията за доказан факт. Въпреки това, поради многозначността на думата "теория", в областта на науката се е съхранило понятието "теория на еволюцията". Това не означава, че еволюцията е "само теория". 

Биологичната еволюция реално се е случила и се случва и в момента на Земята – това е факт, но за да се обясни този факт, за да се обяснят пътищата и механизмите на еволюцията, за да се разберат детайлите на този процес съществува един голям и сложен обем научни идеи (тук влизат и хипотези, и теории, и факти), който се нарича "теория на еволюцията" или "еволюционна теория".

Теорията за еволюцията в съвременната биологията е далеч напред в разбирането на процесите на развитието и адаптацията на организмите в сравнение с оригиналната теория на Дарвин и вече отдавна е надхвърлила определението "дарвинизъм" или "теория на Дарвин", но заради огромната му заслуга, заради научния му подвиг, ще продължаваме да я наричаме така.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини