Сянката на хубавица вградена в Дяволския мост

Построен е преди 500 години, никога не е бил ремонтиран.

Откриват печата на цар Соломон върху един от камъните .

Векове наред буйните води на Арда са водили упорита борба със здравите скали. След пороен дъжд водите се разбеснявали, събаряли къщи, влачели добитък и хора и сеели ужас и смърт. Когато реката-лудетина прииждала, дяволът обичал да се забавлява с простосмъртните - смеел се, кискал се, фучал и дръпвал някого при себе си. Дълги години хората успявали да преминат Арда по огромните канари, довлечени от нея на най-тясното място до с.Дядовци. И при хубаво време  дяволът пак непрекъснато дебнел хората. Но те построили мост, голям красив и здрав. Укротил се тогава дяволът. Местните от векове казват, че точно този мост над река Арда е най-опасното място след залез слънце в Родопите. Според легендите в скалите наблизо ясно се вижда отпечатък от крака на дявола и този факт дава народното название на мястото - Дяволски мост. Турците в района го наричат “Шейтан кюрпи“. Родопчаните са убедени, че по тъмно злите сили властват над божествено красивото място. В малките часове на нощта обаче мястото наистина става страшно – отдалечено е от градове и села, а шумът от реката е оглушителен. Много от хората, които отиват там за първи път, са категорични, че дяволът се явява сякаш от нищото. Да се стигне до моста е трудно, трябва да се върви 6-7 километра по черен път от село Дядовци. Неслучайно с кадри от това място започва знаменитият български филм „Време разделно“.

Историята разказва още, че мостът е построен преди повече от 500 години, още по османско време. Въпреки това до днес нито веднъж не е бил ремонтиран или реконструиран. Здравината му местните обясняват с факта, че в него е вградена сянката на млада невеста. Тя носела храна на майстора, който го правил-Уста Димитър от Неделино. Скоро след края на строежа обаче, момичето починало. Други обаче са категорични в по-жестоката истина – че майсторът е вградил сянката на собствената си съпруга, за да остане мостът здрав за векове. Но загадките не спират до тук. Върху един от ключовите камъни в централния свод специалисти са открили гравиран печата на цар Соломон. Това кара археолозите да предполагат, че има връзка между моста и светилищата в Родопите.

Дяволският мост се намира на 5 км северно от град Ардино. Той е обявен за историческо място, паметник на архитектурното изкуство. Мостът е един от най-отличителните и запомнящи се мостове в цяла България, включен е в много туристически  пътеводители и албуми. Височината на централния свод на моста е 11, 50 м., ширината на моста е 3,50 м, 56 м е дълъг. Изграден е на древен път през Родопите, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина.
Дяволският мост е символът на Ардино. С европари по ОП „Регионално развитие” е реализиран интегриран културно-туристически продукт. Извършена е реставрация, консервация и експониране на културно – исторически атракции, сред които и Дяволският мост. До този обект също е изградена и туристическа инфраструктура,  ремонтирана е и беседката за отдих.
Местността „Дяволският мост” е обявена за защитена през 2003 г. Тук расте родопския силивряк, живеят видри (видът е включен в Световния червен списък), гнездят черен щъркел, белоопашат мишелов, голям ястреб, воден кос и скална лястовица.

Дяволският мост вече е красиво осветен през нощта. Изграден е  калдъръмен подход към средновековния мост, заедно с това е поставено осветление. Сега посетителите могат да се насладят и на нощния изглед на Дяволския мост.

Хванаха риба албинос

През последните години с голям  интерес  се провежда риболовен фест край Дяволския мост. Надпреварата събира много любители на риболова от Ардино, Кърджали, Момчилград, Смолян и Пещера. Заедно с мъжете участват и дами. По време на едно от състезанията е уловена  и  риба „албинос”. За доброто настроение на  риболовците специална програма подготвят самодейците от местното читалище „Родопска искра”.
Организатори на риболовния фест са Община Ардино със съдействието на местните спортни клубове, общинския музей, туристическо дружество „Бели брези“, както и Ловно-рибарско сдружение „Бели брези“.

Десетки участват в маратон до реката

Десетки състезатели от Ардино, региона и страната участват и във кросовото бягане от Дяволския мост до Ардино с дистанция седем километра.
Състезанието се превърна в голям спортен празник за малкия китен град. От общината се надяват през годините инициативата да се превърне в традиция. Участниците от други  краища на страната споделят, че  уникалната природа, срещата с гостоприемните родопчани, новите приятелства и добрата организация ги кара да избират и участват в спортния празник -маратона до Дяволския мост.

www.standartnews.com

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини