Цвета Караянчева: Преди 140 години нашите предци са приели една от най-демократичните конституции в Европа

Хубаво е българите да знаят, че преди 140 г. нашите предци са приели един от най-демократичните закони в Европа. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева при посрещането на първите гости в парламента в Деня на отворени врати на институцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Добре дошли в Народното събрание на тази знаменателна дата“, каза Караянчева, визирайки датата 10 февруари, когато преди 140 години е проведено първото заседание на Учредителното събрание.

„Хайде да започваме обиколката. Вие ще имате какво да разкажете на вашите съученици на 16 април, когато ще бъде Денят на Конституцията сред български училища, защото нашата цел тази година е да популяризираме българската конституция и Учредителното събрание сред гражданите. Досега са се правили научни конференции, но сега е хубаво всички български граждани да знаят, че преди 140 години нашите предци са приели един от най-демократичните основни закони в Европа. Така че заповядайте“, каза още Караянчева.

Председателят на парламента разказа, че има дневници, в които са се описвали заседанията. „Тогава е нямало стенографи, затова на другия ден те са се редактирали, защото народните представители много са държали всяка една от техните думи по време на дебат да бъде отразена. Имало е доста остри думи, които са се казвали и на другия ден, когато се прави редакцията на протоколите, тези думи са били премахвани. Приемал се е редактираният дневник преди заседанието на събранието“, каза още Караянчева. По думите ѝ дебатите са били цветущи. „Няма как да не споменем Петко Каравелов, Тодор Икономов, Петко Славейков. Все създателите на съвременна България“, допълни Караянчева. Тя обърна внимание на първите гости на мястото на стенографа в пленарна зала и изтъкна, че поетът Димчо Дебелянов е работил там.

Стотици граждани, деца и младежи посетиха парламента в Деня на отворените врати на институцията. Отворените врати са по повод 140-ата годишнина от първото заседание на Учредителното събрание и е част от инициативите за отбелязване на годишнината му и приемането на Търновската конституция.

Караянчева посрещна първите гости в северното фоайе на институцията, където бе подредена и пътуващата експозиция „140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“. След това посетителите се отправиха към Клуба на народния представител, където бяха подредени оригиналите на Търновската конституция и Сребърната конституция. Историческите документи бяха под стража на двама гвардейци и до тях бяха разположени знамето на България и това на ЕС. Най-любопитна бе пленарна зала, където народните представители коват законите.

Председателят на парламента Цвета Караянчева запозна гостите с правилата на работа на Народното събрание, правото на реплика, дуплика и разположението на парламентарните групи в настоящия 44-ти парламент. Всички посетители получиха за спомен информационни материали за Народното събрание. Денят на отворени врати ще продължи до 16.00 часа.

http://epicenter.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини