Разкол сред мюсюлманите в Кърджали, свикват Общо събрание за избор на алтернативно джамийско настоятелство

Разкол настъпи сред мюсюлманите в Кърджали,  след като вчера бе обявено свикването на Общо събрание на мюсюлманската общност за избор на алтернативно джамийско настоятелство на централния храм в града.Инициатори са авторите на Протестна декларация и Подписка до Висшия мюсюлмански съвет и Главното мюфтийство. Както Кърджали бг вести писа мнозинството богомолци застават зад искането за избор на ново джамийско настоятелство на Общо събрание на мюсюлманската общност.Това се наложи след оставката на досегашния председател на джамийското настоятелство Аптула Шефки и отстраняването на секретар-касиера Фахреттин Изет. Недоволните богомолци се позовават на чл.68 от Устава на мюсюлманското вероизповедание в страната.

 На противното мнение е районният мюфтия Бейхан Мехмед и Районният мюсюлмански съвет. Бейхан Мехмед се позовава на чл.71,ал.4 от Устава на Мюсюлманското вероизповедание в страната. В съответствие с него единадесетчленият РМС назначи след свое заседание ново джамийско настоятелство с председател  директорът ,отговарящ в Районното мюфтийство за вакъфските имоти Илхан Мехмед  .За Кърджали бг вести районният мюфтия Бейхан Мехмед обясни, че РМС има правото да назначава председатели и секретар касиери,както и цели настоятелства. В страната назначаеми са 70 джамийски настоятелства. Едно от тях е в Кърджали.

   Недоволните от назначението мюсюлмани са разлепили в района на централната джамия обяви за свикването на Общо събрание на мюсюлманската общност. То е насрочено за 16 февруари след обедната молитва в храма/около 13,30 часа/.Инициаторите застават зад кандидатурата на Фикри Сали,бивш главен мюфтия и съветник на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ. Те настояват за оставката на районния мюфтия Бейхан Мехмед. Категорични са, че на проведеното заседание на Висшия мюсюлмански съвет на 4 февруари въпросът не е бил обсъждан и смятат, че висшия орган на мюсюлманското вероизповедание не желае да се ангажира с проблема.

  И двете страни в спора изключват да имат политически мотиви. Те настояват за спазване на Устава на мюсюлманското вероизповедание в страната.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини