25 °C

Разкол сред мюсюлманите в Кърджали, свикват Общо събрание за избор на алтернативно джамийско настоятелство

Разкол настъпи сред мюсюлманите в Кърджали,  след като вчера бе обявено свикването на Общо събрание на мюсюлманската общност за избор на алтернативно джамийско настоятелство на централния храм в града.Инициатори са авторите на Протестна декларация и Подписка до Висшия мюсюлмански съвет и Главното мюфтийство. Както Кърджали бг вести писа мнозинството богомолци застават зад искането за избор на ново джамийско настоятелство на Общо събрание на мюсюлманската общност.Това се наложи след оставката на досегашния председател на джамийското настоятелство Аптула Шефки и отстраняването на секретар-касиера Фахреттин Изет. Недоволните богомолци се позовават на чл.68 от Устава на мюсюлманското вероизповедание в страната.

 На противното мнение е районният мюфтия Бейхан Мехмед и Районният мюсюлмански съвет. Бейхан Мехмед се позовава на чл.71,ал.4 от Устава на Мюсюлманското вероизповедание в страната. В съответствие с него единадесетчленият РМС назначи след свое заседание ново джамийско настоятелство с председател  директорът ,отговарящ в Районното мюфтийство за вакъфските имоти Илхан Мехмед  .За Кърджали бг вести районният мюфтия Бейхан Мехмед обясни, че РМС има правото да назначава председатели и секретар касиери,както и цели настоятелства. В страната назначаеми са 70 джамийски настоятелства. Едно от тях е в Кърджали.

   Недоволните от назначението мюсюлмани са разлепили в района на централната джамия обяви за свикването на Общо събрание на мюсюлманската общност. То е насрочено за 16 февруари след обедната молитва в храма/около 13,30 часа/.Инициаторите застават зад кандидатурата на Фикри Сали,бивш главен мюфтия и съветник на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ. Те настояват за оставката на районния мюфтия Бейхан Мехмед. Категорични са, че на проведеното заседание на Висшия мюсюлмански съвет на 4 февруари въпросът не е бил обсъждан и смятат, че висшия орган на мюсюлманското вероизповедание не желае да се ангажира с проблема.

  И двете страни в спора изключват да имат политически мотиви. Те настояват за спазване на Устава на мюсюлманското вероизповедание в страната.

Георги Кулов
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 20.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини