Ципрас в Анкара: Гърция и Турция се споразумяха да намалят напрежението

В Анкара във вторник гръцкият премиер Алексис Ципрас и турският президент Реджеп Ердоган очертаха установените си позиции по ключовите теми, като се споразумяха да намалят напрежението в Егея и да насърчават доверието помежду си.

Сред положителните промени бяха решенията за запазване на отворени канали за комуникация, за да се срещнат скоро министрите на отбраната на двете страни и за

Освен двустранните въпроси, преговорите бяха съсредоточени и върху миграционната криза и изпълнението на споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на пристиганията.

На съвместна пресконференция с Ципрас в Анкара, Ердоган заяви, че всички проблеми с Гърция могат да бъдат решени "на справедлива основа и по мирен начин“.

Той също така настоя за връщането на осемте военнослужещи, обвинявайки ги за смъртните случаи по време на неуспешния опит за преврат от 2016 г. "Гърция трябва да се отнася към бегълците по подходящ начин. Те са отговорни за смъртните случаи“, каза той и добави, че Гърция не трябва да се превръща в "сигурно убежище“ за терористи.

Турският лидер също така спомена необходимостта от признаване на "равен статут“ на кипърските турци в Кипър и турците в Западна Тракия, и свърза въпроса за възобновяването на православната семинария в Халки с предоставянето на право на мюсюлманското малцинство в Тракия да назначи свои мюфтии.

Запитан от репортер за училището в Халки, той каза: "Всеки път, когато се повдигне този въпрос, им казвам, че трябва да разрешим проблема с мюфтиите в Западна Тракия. Нека решим този въпрос“.

Ципрас, от своя страна, отбеляза, че "превратаджиите не са добре дошли в Гърция“, но че „Гърция трябва да уважава решенията на съдебната власт“, като се позова на решенията, които отказват екстрадирането на мъжете в Турция и които им предоставят убежище.

Гръцкият премиер спомена и за нарушенията над Егейско море. Той каза, че Атина и Анкара са се съгласили да намалят напрежението в Егейско море и да продължат с мерки за изграждане на доверие, а освен това посочи, че всякакви различия с Турция "могат и трябва да бъдат разрешени с диалог“.

Ако тези стъпки се реализират, двете страни могат да постигнат напредък и да повторят проучвателните разговори по въпроса за континенталния шелф в Егейско море, добави той.

Ципрас коментира и проучванията за природен газ в Източното Средиземноморие, като отбеляза колко е важно "да се уважава международното право... и нуждата от енергия, за да се създаде мост за сътрудничество в региона“.

Що се отнася до кипърския проблем, той призова за справедливо и жизнеспособно решение, което ще бъде от полза и за двете общности. Ердоган каза, че важен параметър е постигането на "равенство“ за кипърските турци на острова.

Днес в Истанбул Ципрас ще посети "Света София", преди да отиде в семинарията на Халки в първата такава визита на гръцки премиер за близо девет десетилетия.

http://kanal3.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини