Изместването на магнитния север наложи спешна актуализация на Световния магнитен модел

Магнитният север се премества.

От 2015, мястото, към което сочеха компасите, се измества към Сибир със скорост над 48 км на година.

В понеделник се наложи спешна актуализация на Световния Магнитен модел, използван от мобилните телефони, GPS системите и военните.

За повечето от нас промяната е незначителна.

Но неумолимото изместване на северния магнитен полюс подсказва, че нещо необичайно с предполагаемо мощен ефект, се случва дълбоко в земните недра.

Земното магнитно поле се формира на 3 200 км под краката ни, в земното ядро.

Промените в поведението на земното ядро влияят върху магнитното поле и магнитните полюси.

В резултат магнитния север не съвпада с географския и е в непрекъснато движение. Записи на древни магнитни полета от изключително стари скали, сочат, че полюсите могат да се обърнат – събитие, случващо се средно три пъти на 1 милион години.

Първата експедиция за търсене на магнитния север през 1831, го открила в канадския арктичен архипелаг. До времето когато американската армия се отправила на мисия със същата задача в края на 40-те, магнитния полюс вече се бил изместил на 400 км северозападно.

От 1990, той се е преместил с още 970 км, и в момента се намира в средата на Северния ледовит океан, 4 градуса южно от географския север.

Интересното е, че южният магнитен полюс не следва странното поведение на северния си събрат. От 1990 насам позицията му остава сравнително стабилна – близо до бреговете на Източна Антарктида.

Изследвания сочат, че местоположението на северния магнитен полюс се контролира от два участъка от магнитното поле над Канада и Сибир. През 2017, стана ясно, че канадският участък отслабва, в резултат на движението на течното желязо в земното ядро.

Възможно е вълненията дълбоко в земните недра под Арктика да обясняват движенията на магнитното поле над нея.

Учени създадоха Световен магнитен модел – математическо представяне на полето, който се актуализира на всеки 5 години. Следващата му актуализация бе планирана за 2020 година.

Но Земята явно е имала други планове. Колебанията в Арктика стават с по-бързи темпове от очакваното.

До лятото, несъответствията между Световния магнитен модел и реалната локация на северния магнитен полюс превишили установения праг за прецизна навигация, което наложило актуализацията му.

Някои спекулират, че следващото обръщане на полюсите се бави – за последно това се е случило преди 780 000 години – най-новите колебания в местоположението на северния магнитен полюс може би са знак за предстоящия катаклизъм.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини