България с най-високо "усещане за корупция" в ЕС

България е страната в Европейския съюз с най-високо усещане за корупция. Това се казва в годишния доклад на "Трансперънси Интернешънъл" и Индекса за корупция за 2018 г. На второ място е Гърция, следвана от Унгария, Румъния и Хърватия, пише economic.bg.
 
България получава 42 точки от 100 възможни и се класира на 77-о място в света сред 180 държави, като губи позиции в индекса, т.е. усещането за корупция нараства. Страната ни губи една точка спрямо предходната година.
 
България и Румъния (61-о място и 47 точки) отчитат известен напредък в последните години, пише в документа, но се отбелязва, че в нашата страна миналата година е имало "сериозен корупционен скандал". Допълва се, че въпреки наблюдението на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, България и Румъния показват "малък напредък" в реформата на съдебната система и борбата с корупцията.
 
В България много граждани нямат доверие на политическите институции и не се чувстват добре представени. Надзорът над финансирането на партиите е ограничен и в страната липсват независими и прозрачни медии, се допълва в текста. Често остава неясно кой притежава дадена медия, много медии са финансово зависими от държавна реклама, а това може да повлияе на работата им и да се отрази на критиката, която иначе биха приложили към правителствените власти, се посочва в анализа.
 
Гърция обаче е страната-членка на ЕС, която отбелязва най-голям спад в годишната класация за измерване на възприятията за корупция по света. Тя губи три пункта за една година и е една от петте страни в блока, смятани по-скоро за корумпирани, отколкото чисти, отбелязва "Евронюз".
 
На другия край на скалата, Дания, Финландия и Швеция се считат за най-малко корумпирани, въпреки че и трите страни са загубили точки в сравнение с пет години. Дания е номер 1 в световния индекс на корупцията, като най-малко корумпираната страна, с 88 точки от 100 възможни. След нея са Нова Зеландия, Финландия, Сингапур и Швеция. На 6-о място е Швейцария.
 
Най-корумпираните държави в света са Северна Корея, Йемен, Южен Судан, Сирия и Сомалия. Те имат между 14 и 10 точки.
 
Средният резултат за ЕС е 66 точки.
 
През последните седем години само 20 държави значително подобряват своите резултати в Индекса на корупцията, включително Аржентина, Сенегал, Гвиана и Кот д'Ивоар.
 
Обезпокоително е, че 16 държави значително намаляват своите резултати, включително Австралия, Чили, Малта, Унгария и Турция, отбелязва докладът.
 
От 2006 г. насам 113 държави са отбелязали спад в класацията и влошават показателите си за усещане за корупция.
Източник: economic.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини