Intel ще се справи с недостига на процесори по-скоро

Недостигът на процесори за персонални компютри, който мъчи индустрията от известно време, е към края си. Intel вдъхна оптимизъм на производители на РС, ще се справи със ситуацията по-рано от очакваното.

Неотдавна компанията обяви, че очаква да преодолее дефицита на CPU до края на 2019 г. Но сега Intel коригира прогнозата си, като заяви, че ще реши проблема с недостига на процесори още през първото полугодие.

На тримесечната финансова конференция на компанията временният изпълнителен директор Боб Суон съобщи, че Intel възнамерява да се справи с недостига на процесори до края на първото полугодие.

В същото време Intel ще продължи да се придържа към досегашните си приоритети – сървърния сегмент и скъпите настолни процесори, където маржовете са значително по-големи, уточни шефът на компанията. 

Проблемът с доставките на чипове от Intel, предимно за бюджетния клас компютри, възникна през миналата година. Това бе съпроводено и с повишаване на цените на процесорите. Доста време нямаше смислено обяснение за недостига. Знаеше се, че Intel има трудности с усвояване на 10-нанометровия технологичен процес, но истинската причина за дефицита се оказа  (според Nikkei) … Apple. Заради новото споразумение за iPhone, голяма част от ресурсите на чипмейкъра са били заделени за производство на модеми за смартфони, за сметка на процесорите, стана ясно през септември.

Новите смартфони на Apple използват изключително модеми от Intel, докато по-рано този компонент за iPhone се доставяше предимно от Qualcomm. Освен това, през миналата година с производството на интелски модеми за Apple се занимаваше като подизпълнител тайванската компания TSMC, докато сега Intel сама изпълнява поръчките от Купертино.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини