Все по-близо до Армагедон - или пък не

Днес в 17 часа (българско време) "Бюлетинът на атомните учени" (BAS) ще премести стрелките на "Часовника за края на света". Видеото ще се предава наживо на сайта на неправителствената организация - https://clock.thebulletin.org/ .

Часовникът е представен през 1947 г. след атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки и началото на състезанието по атомно въоръжаване между САЩ и СССР.

Вече 70 години той отброява минутите до пълното унищожаване на човечеството (което символично е поставено на "полунощ") в Университета в Чикаго.

Колкото по-близо са стрелките на часовника до полунощ, толкова по-сигурно е настъпването на глобална катастрофа, която може да изтрие човечеството от лицето на Земята.

Според BAS в момента най-големите заплахи са атомната война и климатичните промени.

На 25 януари 2018 г. учените от BAS преместиха стрелките с 30 секунди - на 2 минути до полунощ. За последно часовникът е бил толкова близо през 1953 г., когато САЩ и СССР провеждат множество опити с ядрено оръжие.

През 1991 г. всеобщото унищожаване представлява най-слаба заплаха - отдалечено е на цели 17 минути. Това се дължи на подписаното между Америка и Съветския съюз споразумение за ядрено разоръжаване и продължававащия разпад на СССР.

Източник: http://clubz.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини