Върховният съд на САЩ позволи забраната за транссексуални в армията

Върховният съд на Съединените щати позволи на президента Доналд Тръмп да наложи своята политика за забрана на транссексуални да служат в армията.

Съдът е гласувал 5 на 4 по иска на администрацията на Тръмп за премахване на забраните, които блокираха негова политика по тези въпроси. Четиримата либерални съдии са се противопоставили на решението.

Става дума за забраната "транссексуалните лица, които искат или са преминали през смяна на пола" от служба. Решението на най-висшия съд отваря възможността военните да наложат забраната.

Президентът обяви в Twitter през 2017 г., че страната вече няма да "приема или допуска" транссексуални американци да служат във военните сили, позовавайки се на "огромни медицински разходи и прекъсвания".

Тогавашният секретар на отбраната Джим Матис прецизира забраната до хора с полова дисфория, или когато биологичният пол и идентичността на даден човек не съвпадат. По думите му ще бъдат направени изключения за няколкостотин транссексуални лица, които вече служат открито или желаят да служат "в техния биологичен пол".

Понастоящем има около 8 980 транссексуални американски военнослужещи, според данни на Министерството на отбраната, анализирани от Palm Center, публична организация с нестопанска цел.

Ген. Матис в своя меморандум твърди, че „по своята същност военната служба изисква жертви“ и че тези, които служат „доброволно, приемат ограничения на личните си свободи“.

Това е в обратна посока на политиката на администрацията на Обама транссексуалните американци да могат да служат открито в армията, както и да получат финансиране за операция по смяна на пола.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини