Нанси Пелоси не позволява на Тръмп да произнесе годишната си реч

Американският президент Доналд Тръмп няма да бъде допуснат да произнесе годишната си реч "За състоянието на съюза", стана ясно, след като председателят на долната камара Нанси Пелоси уведоми президента за това.

Тя отказва да покани Тръмп, докато част от федералното правителство продължава да не работи. Администрацията не работи от декември, а повече от 800 хил. служители са без заплати. До кризата се стигна, след като Конгресът и Белият дом не можаха да постигнат споразумение за бюджета, тъй като Тръмп настоява в него да бъдат добавени 5 млрд. долара за изграждането на стена с Мексико.

Той става първият американски президент, който не е допуснат в долната камара на американския парламент за речта, която трябваше да бъде произнесена на 29 януари.

"Камарата на представителите няма да разглежда резолюция, разрешаваща произнасяне на президентската реч "За състоянието на съюза" в залата на Камарата докато държавната администрация не възобнови работата си", пише Пелоси в писмо до Тръмп. Приемането на такава резолюция се изисква преди президентът да може да изнася реч в долната камара на Конгреса, която сега се контролира от демократите.

По-късно Тръмп коментира, че отлага изнасянето на речта до приключването на кризата с държавната администрация. В Туитър той написа, че не търси друго място за речта си, защото "никое друго място не може да се сравни с историята, традицията и значението на залата на Камарата" на представителите, въпреки че по-рано заяви пред журналисти, че ще намери "алтернативно място".

Американските президент използват ежегодните послания до Конгреса, за да изложат вижданията си за положението в страната, да набележат основните задачи на вътрешната и външната политика. По традиция основната част на речта е посветена на икономиката.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини