Местните инициативни групи в Кърджалийско са пример за усвояване на евросредства, действията им са прозрачни

Изображение 1 от 3

    Местните инициативни групи в Кърджалийско са пример за усвояването на средства по оперативните програми на Европейския съюз и са образец за прозрачност.Те дават чудесна възможност на местните жители да се научат как да разработват проекти,както и да ги подтикват към активност да кандидатстват по програмите на новия програмен период.Те са пример за партньорство между общини и граждани.Това заяви пред журналисти управителя на Областния информационен център в Кърджали Дора Христова.Тя сподели,че територията на областта и седемте общини са партньори в 5 местни инициативни групи.Дори община Кърджали,чрез 54 села си партнира със община Стамболово в една МИГ.Най голям е интересът към проекти свързани с туризма.По такъв проект МИГ на Ардино и Джебел усвояват 250 000 лева.В новия програмен период местните инициативни групи ще могат да получават за своите стратегии до 2 млн.лева.Общо за целия програмен период сумата е  4 млн.лв.

    Дора Христова подчерта,че настоящите оперативни програми са отворени към МИГ.Те могат да разработват и малки инфраструктурни проекти.

      Малки проекти за благоустрояване могат да защитават и селски училища и детски градини,включително и кметствата.Финансирането е по ПУДОС.

      Дора Христова и Надя Цветкова, началник на отдел „Проекти” в общинска администрация представиха предстоящите процедури по оперативните програми  за 2019 г.Те посочиха,че по ОП „Развитие на човешките ресурси” акцентът се поставя върху социалните проекти. Ще се финансират проекти за Домове за деца ,лишени от родителски грижи и Домове за медикосоциални грижи.

     По оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност” с голям интерес се очаква процедурата за стартиране и внедряване на иновации в начинаещи предприятия,като те ще бъдат подпомогнати до 80 %.

     По оперативна програма”Програма за развитие на селските райони” ще се насърчи възстановяването на инфраструктурата за напояване.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини