Предупреждение: Идват порои, до 35 литра на кв/м

Значителни, дори екстремни валежи ще има в южната половина на страната. Те ще започнат днес вечерта и ще продължат с прекъсвания до края на седмицата.

В следващите 24 часа се очакват количества до 35 литра на квадратен метър в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. В последните две ще духа и силен южен вятър със скорости до 40-50 километра в час. За тези области днес е в сила жълт код за опасно време, сочи прогнозата за времето на НИМХ.

Причината за екстремното време са поредица циклони, центърът на които минава над страната ни. В четвъртък и петък ще са по-осезаемите снеговалежи в равнинната част на страната. Сняг ще вали обаче само в Западна България, тъй като на изток температурите остават високи за сезона. Снежната покривка ще се колебае от 5 до 15 сантиметра.

За четвъртък НИМХ обяви оранжев код за валежи от дъжд за цяла Югозападна и Централна Южна България. Времето ще се успокои чак в неделя срещу понеделник. Дневните температурите запазват високи стойности. Особено в Източна България и около Черноморието те ще достигнат 12-13 градуса. Осезаемо по-хладно ще остане времето на запад.

Температурите през деня ще са в интервала между 6 и 11 градуса. Най-топло ще е по Черноморието и в Югоизточна България. А сравнително по-хладно през целия ден ще остане времето в Северозападна България и района на областите София, Перник и Кюстендил.
www.dnes.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини