Увеличават заплатите на селските кметове в община Кърджали

Нови по-високи заплати ще получават кметовете в община Кърджали от началото на тази година. Размерът им трябва да бъде определен от Общинския съвет на предстоящото заседание. В предложението на кмета на общината Хасан Азис за заплатите, публикувано на интернет страницата на общината, се уточнява, че с Постановление на Министерския съвет /ПМС/ от 4 януари 2019 г. за изменение и допълнение на ПМС №67 от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности е регламентиран нов начин за определяне на индивидуалните  основни месечни заплати на кметовете на общини, райони и кметства. Предвидено е конкретните размери да се определят от съответния общински съвет при условията на Закона за местното самоуправление и местната администрация, като размерът им  не може да надхвърля основната месечна заплата на министър. В Закона за държавния бюджет за 2019 година, са изведени като отделни стойностни показатели по бюджетите на общините средствата за  служителите и за кметовете и кметските наместници по делегираната от държавата дейност „Общинска администрация”, се уточнява в предложението на инж. Хасан Азис.

Кметът предлага съветниците да отменят решението си от февруари 2018 година, с което е определен размерът на заплатите на кметовете.

Трудовите възнаграждения на кметовете ще бъдат диференцирани според броя на населението по постоянен адрес. Ако местните парламентаристи одобрят предложението на  кмета, основната месечна заплата на кмета на общината ще бъде 2015 лева. В бюджетните кметства Бойно, Костино, Миладиново, Мост, Опълченско, Перперек, Стремци, Чифлик  и Широко поле основната месечна заплата на кметовете ще бъде  920 лева; в кметствата с население над 1000 души – Айрово, Висока поляна, Глухар, Енчец, Жинзифово, Калоянци, Кобиляне, Петлино, Прилепци, Рани лист, Резбарци  и Сипей – 880 лева; в кметствата с население от 701 до 1000 души – Бели пласт, Дъждино, Звезделина, Зелениково, Звиница, Кьосево, Люляково, Мургово, Островица, Пепелище, Седловина, Солище и Ястреб  – 860 лева.

В четвърта група, в която попадат най-много кметства с население от 201 до 700 души, основната месечна заплата на кметовете ще бъде 840 лева, а в пета група с население до 200 души – 730 лева. Кметският наместник на Голяма бара, който е единствен в община Кърджали, ще взема  675 лева.

Освен основните заплати кметовете ще получават допълнително възнаграждение в размер на 1 % от основното си месечно възнаграждение за всяка прослужена година. Ще ползват 30 дни платен годишен отпуск.

Според решението  от февруари 2018 година в момента  основната месечна заплата на кмета на общината е 1831 лева, на кметовете на кметствата в първа група – 830 лева, във втора  – 800 лева, в трета –  780 лева, в четвърта – 760 лева и в пета група – 660 лева.

Валери КОВАЧЕВ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини