Грипът блокира половин България и взе жертви

В половината области на страната е обявена грипна епидемия и в област Сливен, съобщи БНР. В област Хасково не е обявена епидемия, но РЗИ взе решение за същите мерки, които спират разпространението на грипа и ОРЗ.

Затворени са повече от 1/4 от училищата и детските градини в страната. Днес в 901 училища в страната няма да има учебен процес, съобщи NOVA. Тази и другата седмица се очаква пикът на епидемията.

В Хасково училищата няма да работят до понеделник включително. Няма да има детски и женски консултации, свиждания в болниците, планови операции и профилактични имунизации.

В Сливен децата няма да са на градина и училище до петък включително. Те ще се върнат в клас в понеделник.

Не се самолекувайте, потърсете лекарска помощ при първите симптоми, за да избегнете евентуални усложнения, посъветва директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Даниела Калева.

В Пазарджик днес ще решат дали да грипната ваканция да бъде удължена. Болниците в областта са пълни с пациенти с белодробни усложнения.

Вследствие на усложнения от грипа смъртните случаи в страната досега са 5.

Хората у нас, които всяка година умират от усложненията на грипа, са от 1000 до няколко хиляди. Точната бройка обаче е недоказуема, тъй като не може да е ясно дали възрастен човек не е починал от заболяването, от което е страдал, докато същевременно е боледувал от грип, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Darik.

Причините за смърт при усложнения от грип са основно две, поясни експертът:

"Първата, която много рядко се случва, е свързана с рязкото начало на грипа - грипната кървава пневмония или дихателна недостатъчност. Другата идва от възпалението на мозъка - вирусен енцефалит. Другите усложнения, които са масови при възрастни, хора с увреждания или с хронични заболявания, това са бактериалните пневмонии. Те се явяват, когато на петия или шестия ден от грипа, вместо да започне да ти става по-добре, храчките стават гнойни, появяват се тежест в гърдите и болки в гръдния кош. Това е бактериална пневмония, трябват лекар и антибиотик. Ако не се вземат тези мерки, състоянието се влошава и се получава дихателна недостатъчност при възрастните хора и при малките деца".

"В последните години наблюдаваме много интересно нещо - една част от тежките пневмонии, които се явяват като усложнения, не са бактериални, а микотични. Тоест, те са причинени от микроскопични гъбички", допълва проф. Катранджиев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини