Шалове, плетени в Кърджали, се продават в Цюрих, Прага, Лил, Москва, Лос Анджелис, Мелбърн

Преди шест години везаната риза на един сервитьор в Мелник поражда спонтанния интерес на Гергана Станкова към българските шевици. Изработва първата си колекция от шалове през декември 2013 г. по-скоро като хоби. Серията съдържа 10 модела по 10 броя, в които тя и съпругът ѝ Петър Станков влагат 1 000 лева собствени средства. Фигурите върху първите тъкани са напечатани в Пловдив. Очакванията на семейството съвсем не са големи, но стоте шала са продадени за месец с помощта на Фейсбук.

Днес шаловете с марката „Шевица“ (Shevitza), които предлагат различен прочит на фолклора, са познати и зад граница, а семейната фирма „Проспър България“, която стои зад бранда, отчита ръст на продажбите.

Началото

Гергана Станкова е завършила графичен дизайн в Прага, а съпругът ѝ Петър е доктор от следдипломния институт CERGE-EI в Прага. Връщат се в България, след което тя започва работа като арт директор в рекламна агенция, а той е преподавател в УНСС.

Конкретната идея за шаловете „Шевица“ се ражда неочаквано, но интересът към собствен бизнес е предвидим. „Винаги съм искала да се занимавам с нещо свое. В свободното си време изработвах разни дреболии от полимерна глина и дървени бижута, но нямах ясна концепция за цял бранд“, споделя Станкова. „Когато започнах да се интересувам от шевици, разбрах, че те не са нещо овехтяло, което се свързва само с бродирани покривки в битови заведения. Разнообразието от мотиви е изключително“, добавя тя. С времето започва да се рови в историята на българското везмо, да събира антикварни книги, да посещава музеи с етнографски експонати. Проучванията се редуват с обиколки по складове в търсене на подходящи платове. В началото купуват малки количества синтетична материя – внос от Китай. По-късно започват да работят с румънски търговец, който и до днес е бизнес партньор на фирмата.

Гергана Станкова, която по това време е в отпуск по майчинство, създава моделите, идва ред на логото, опаковките, фирмения сайт. Колегите от рекламната агенция ѝ подаряват домейна за София и я насърчават в самостоятелния бизнес.

„Шевиците обикновено са по перифериите на дрехите – пазви, фусти, ръкави. Аз обаче исках да изпълнят изцяло територията на плата. Сканирам моделите, които ме привличат, дигитализирам ги, играя си с фигурите, с цветовете, с ритъма, с подредбата, с фрагментите. В началото подходих много емоционално – най-важното за мен бе дали шаловете изглеждат добре естетически. След това малко по малко започнах да гледам на тях концептуално, което е предизвикателство за графичния дизайнер“, разказва Станкова.

Как се ценообразува

Първите шалове „Шевица“ са с размери 75/75 см и на цена 36 лева. Скоро идват и първите уроци по продажби. „Оказа се, че първоначалните цени не са добри нито за нас, нито за търговците. Това ни подтикна да развиваме продукта, за да имаме основание да го продаваме по-скъпо“, спомня си Гергана Станкова.
Шаловете увеличават размерите си, семейството намира друга печатница – този път в столицата, която предлага по-високо качество на изображението, ангажира професионалисти за опаковките. Поръчките растат, а заедно с тях и разходите, и цените. Следва и регистрация на семейната компания по ДДС.
През 2016 Станкови наемат помещение за склад, което позволява съхранение на постоянни количества от предлаганите модели. Колекциите се умножават, добрите отзиви за „Шевица“ – също.

2017 – най-силната, 2018 – без промяна

Най-силната година за компанията засега е 2017. Приходите от оперативна дейност достигат 143 хил. лв. срещу 91 хил. лв. пред 2016. Част от приходите са и от други лични проекти на семейството. Финансовите резултати позволяват Гергана Станкова не само да се издържа от семейния бизнес, но и да плаща заплата и осигуровки на още един нает. За да се разшири бизнесът, семейството тегли 20 хил. лв. заем и реинвестира печалбата. Все повече корпоративни клиенти купуват „Шевица“ за подарък.
За да станат още по-разпознаваеми, Станкови влагат много средства за участие със свой щанд в международни изложения – в Базел, Виена, Берлин, но оценяват, че ползите от това начинание са били по-малко от очакванията.

Гергана Станкова експериментира с колекциите, прибавя зимни предложения, а през миналата година – и шалове от естествена коприна. Те са обяснимо по-скъпи, което води до спад на оборота от продажби. „Това беше рискован ход. Осъзнавам каква е финансовата ситуация, знам, че хората имат ограничен бюджет за подаръци. Но конкуренцията се увеличава и това налага да се отличаваме като дизайн. Затова шаловете „Шевица“ стават по-концептуални, използваме все по-скъпи материи и предлагаме все по-високо качество. Продали сме поне 500 копринени шала през миналата година на цена 96 лв., което надхвърля очакванията ни, но няма да отбележим ръст за 2018“, обобщава Гергана Станкова.

Шалове за българи

Бизнесът на Станкови разчита на подизпълнители. Платът за полиестерните шалове се купува от Румъния, печатът върху него се прави в София, шаловете се кроят с лазер във Варна, а подгъването е поверено на шивашка компания в Благоевград. Копринените шалове се произвеждат в Гърция във фабрика със затворен цикъл, което позволява целият процес да се извършва на едно място. Зимните шалове „Шевица“ се плетат машинно във фирма в Кърджали, която осигурява и преждите – внос от Италия.

Клиентите на „Шевица“ са основно жени, мъжете купуват шаловете за подарък. „Зимните предложения са унисекс, цветовете им са универсални, но като цяло все още не съм измислила каква линия да създам специално за мъже“, коментира Гергана Станкова. Според нея „Шевица“ е и ще бъде емоционално обвързана с клиенти българи. „Малко са тези, които са купили модела само заради дизайна. Все още търсим път как да продаваме на хора, които не са свързани с България“, обобщава тя.

Плановете на семейната фирма за 2019 са свързани не само с нови колекции шалове, но и с нови продукти – тениски и чанти „Шевица“, които ще са на пазара скоро.

www.capital.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини