Приемат нови правила срещу двойните стандарти

„В Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите направихме крачка напред към премахването на двойните стандарти. Новите правила за защита на потребителите целят да предотвратят практиките за продаване на продукти в ЕС като идентични, когато има различия в състава им.” Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел непосредствено след гласуването на новите разпоредби за модернизиране на защитата на потребителите, което се състоя днес в Брюксел, съобщиха от партийната централа.

„Информирането на потребителите, чрез опаковката, описанието или рекламата, че даден продукт е идентичен с друг продаван в друга държава членка, когато има ясни разлики в състава, ще бъде забранено.  Когато са налице обаче национални законодателни изисквания за ползване на местна суровина, разлики в състава са допустими. Например, ако доматено пюре, което се произвежда в Гърция за износ, трябва да се прави с 20% гръцки домати, тогава естествено, дометеното пюре на същата марка, но произведено в Италия, ще се различава по състав. Такива разлики обаче трябва да са доказуеми и посочени на опаковката”, разясни още Ева Майдел. 

В допълнение, новите правила за защита на потребителите предоставят повече прозрачност при онлайн пазаруването. Подреждането на резултатите и видимостта на дадени продукти в дигиталната среда зависи от коментарите, рейтинга и това дали дадената компания плаща за по-добро позициониране. Комисията по вътрешен пазар, призовава този тип информация да е видима за потребителите. 

Гласуваната позицията на Комисията по вътрешен пазар следва да бъде утвърдена в пленарна зала и да се пристъпи към преговори с ресорните министри в Съвета на ЕС.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини