Ботевци заеха местата на евродепутатите в Страсбург

Изображение 1 от 5


    “Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата!” 
    Тези думи на Христо Ботев прозвучаха в Европейския парламент в Страсбург при представянето на България от учениците на ЕГ „Христо Ботев” гр. Кърджали. Те взеха участие в  събитие по проект  “Евроскола”   и бяха първите  млади посланици на България за 2019 г. Това е програма за ученици, която дава възможност  да се подобри осведомеността сред младите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарната демокрация. В деня „Евроскола“ на 18. януари общо 485 ученици от 22 държави-членки на ЕС заеха местата на евродепутатите в парламентарната зала  в симулирано заседание на Младежкия европейски парламент. Кърджалийци впечатлиха присъстващите с представянето на своята държава, своя роден град  и своето училище. Участниците във форума бяха приветствани от  вицепрезидента на Европейския парламент – Райнер Виланд, с когото  в открита дискусия  обсъдиха актуални теми за бъдещето на Европа и съюза. Миграцията, свободният пазар на работни места, интеграцията и възможностите за обучение бяха теми, които  вълнуваха младите  парламентаристи. Господин Виланд обърна внимание, че младежите в Европа са тези, които биха променили облика на Европейския съюз и ги призова да бъдат активни граждани в динамичното време, в което живеем:. „Спазвайки девиза на съюза „Единни в многообразието“ бъдете достойни европейци, но не забравяйте да съхранявате традициите на държавите, от които идвате, опазвайки най-вече богатството на родните ви езици“.
    В рамките на деня и според изискванията на проекта учениците бяха разделени в шест групи и в следобедните часове се включиха активно в дебатите на "заседанията на комисиите" и в "пленарното заседание" и доказаха, че няма прегради за младостта, вдъхновението и междукултурното сътрудничество. На английски и немски език те разискваха със свои връстници проблеми по предварително зададени теми: „Околна среда и възобновяеми енергийни източници“; „Сигурност и права на човека“; „Европейски избори 2019“; „Бъдещето на Европа“ ; „Миграция и интеграция“; „Младежка заетост“. Отличното владеене на работните езици улесни комуникацията на ботевци с европейските им връстници и се превърна в повод те да създадат интересни запознанства и да спечелят нови приятели. Учениците водиха  дискусии и преговори помежду си, за да построят бъдещето, за което мечтаят. Младежите трябваше да си сътрудничат и да вземат нелеки решения, опитвайки се да решават въпроси като  засилената миграция, сигурността и правата на човека, последиците от развитието на технологиите.  
    Присъствието на този забележителен младежки форум за всички участници в групата на Езиковата бе един необикновен урок по европейско гражданство и доказателство, че младежите от държавите-членки на ЕС, макар че идват от различни страни, имат еднакви разбирания и представи за бъдещето на Европа. Мнозина бяха особено впечатлени и от работата на преводачите, които с лекота се справяха с най-популярните езици в евроиституциите – английски, немски, френски и осъзнаха важността на чуждоезиковите умения, придобити от самите тях. 
          Пътуването на учениците от Езиковата гимназия  до Страсбург бе съпътствано от богата културна програма, включваща посещението на най-дълго строената катедрала в Европа Нотрдам, квартала La Petite France, Музея на модерното изкуство и  Елзаския музей. Незабравими ще останат за тях необикновените нови преживявания от срещата им с Европейския парламент като институция и докосването до европейската култура и традиция.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини