Илияна Йотова за партията, партиите на президентите и евроизборите

В столетницата винаги се правят номинации за листите и те се случват по демократичен път. Това увери вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю по повод две години от встъпването си в длъжност пред NOVA.

По отношение на кандидатската листа на БСП за предстоящите евроизбори и затова дали председателят на ПЕС Сергей Станишев трябва да я води, Йотова заяви, че "това е работа на БСП".

Йотова посочи, че е взела позиция, но с принципната идея какво трябва да бъдат хората, които да влязат в листата, какъв трябва да бъде следващия еврокомисар на България. Според нея категорично това трябва да бъде еврокомисар по разширяването, тъй като България трябва да настоява върху силната позиция, която имаше по време на председателството си на Съвета на ЕС. Трябва да използваме влиянието, което имаме в региона по темата и да продължим тази силна политика, заяви Илияна Йотова.

Аз никога не съм прекъснала или разрушавала този път (пътят към БСП, бел.ред.), заяви категорично Йотова на въпрос на водещия на Нова телевизия. Йотова потвърди, че е номинация за вицепрезидент на БСП, че е член на партията и винаги ще остане с леви позиции. По въпроса за евентуална нова партия, учредена от президента Румен Радев, Йотова заяви, че бъдещето ще покаже и не желае да коментира такива сюжети като отделянето на АБВ. Припомняме, че политическата формация АБВ бе създадена от президента Георги Първанов след изтичането на мандата му. Първанов бе член на БСП и като такъв бе издигнат за първия си мандат. Вторият си мандат спечели, издигнат от Инициативен комитет.

Илияна Йотова бе категорична, че с политиката си президентът Румен Радев е показал, че е президент на всички български граждани. Между тях няма напрежение и в екип са разрушили оформилата се традиция от последните пет години за разминаване между президент и вицепрезидент, увери Йотова. С президента Радев работят добре, екипно и периодично се организират срещи. "Създали сме традиция периодично да сверяваме часовниците си", посочи Йиляна Йотова.

Вицепрезидентът категорично отказа да коментира активността на първата дама.

По въпроса за предстоящите местни избори и предложенията за промяна в Изборния кодекс Илиана Йотова заяви, че вече сме пропуснали всякакви срокове, но избирателния кодекс се нуждае от коренна промяна. Тя е запозната с предложението на ДПС за падне изискването за уседналост за изборите, но не е чула никакви мотиви и аргументи, дори и защото не се знае къде са тези имоти, които се притежават от български граждани в чужбина, нито се знае доколко действително тези хора се връщат в България.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини