Великобритания стартира пилотно регистрацията на европейски граждани

От днес в пилотен режим започва процедурата по регистрация на всички граждани на ЕС във Великобритания, които искат да продължат да живеят или работят там без виза след Брекзит. Живелите във Великобритания не по-малко от пет години лица имат право да подадат молба за постоянно пребиваване. Тези, които са в страната от по-малко от пет години могат да кандидатстват за получаването на "предварителен статус".

Британското правителство отменя таксата при подаване на молби от европейски граждани за постоянно пребиваване във Великобритания след 30 март (предвидената дата за Брекзит), предаде AP. Първоначално бе обявена такса  65 британски лири за възрастен, 35 лири за дете.  Таксата при подаване на молба ще продължи да се събира до 30 март, а регистриралите се до тази дата ще получат парите си обратно. За нерегистриралите се съществува опасност от депортиране.

Правителството реши да бъде отменена таксата след изразено недоволство от над трите милиона граждани на ЕС, живеещи и работещи във Великобритания, поясни Мей.

Българските граждани във Великобритания са около 250 хиляди. Очаква се голяма част от тях да изпитат затруднения да приложат изискваните документи. Мноого често нашите сънародници нямат договори за наем, сезонните работници нямат договори за работа, нямат социален номер, какъвто всеки, който работи във Великобритания трябва да притежава, нямат банкови сметки. За някои пречка ще бъде езиковата бариера или ниската дигитална грамотност. Това коментира насково Нишан Джингозян, инициатор и съосновател на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон.

Процедурата ще бъде онлайн, на английски език. коментира наскоро за Dir.bg 

По време на кампанията за референдум бе обещано, че процедурата ще е безплатна, напомни Джингозян.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини