Признателност към хората в бяло в Кърджали, днес е Бабинден

    Признателност на хората в бяло в Кърджали,  благодарение на които в региона се раждат нови животи, отдадоха политици, общественици и журналисти. На кратка церемония в Акушеро-гинекологичното  отделение на многопрофилната  болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски” бе пресъздадено ритуалното къпане на новородено, характерно за Бабинден. В центъра на вниманието бе малката Ярен от Черноочене и нейната майка Бахти Шен. Общо 19 деца са проплакали в здравното заведение от началото на 2019 г.

      С дарове за родилното отделение за Бабин ден се отзоваха областният управител Никола Чанев, зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова и председателката на клуба на жените –социалистки Теодора Каракостова. Тук бе и доайенът на акушер-гинеколозите д-р Марин Попмаринов.

     Изпълнителният директор на болницата проф.д-р Тодор Черкезов отбеляза, че щом на Бабинден в ритуала участва момиченце, годината ще е богата на раждания. Дълга е народната традиция за отдаване на признание на тези , които участват в появата на новия живот и сълзите от радост. Няма нищо по- хубаво от детето , което се ражда и няма по обичан човек от жената , която е родила, подчерта проф.Тодор Черкезов. Той посочи, че обгрижването на родилката е колективно дело, дело на екип. Имаме добро  акушеро-гинеколокично отделение, категоричен бе проф.Черкезов.

       Областния управител Никола Чанев изрази благодарност към колектива на отделението и каза,че от тук преди 37 години е започнал неговия живот, а преди 5 години този на сина му. Тук най-малките наши съграждани вземат първата си глътка въздух. Няма нищо по хубаво на белия свят да се роди дете, отбеляза областният управител Никола Чанев.

     Зам.-кметът Веселина Тихомирова поздрави медиците за Бабинден от името на кмета инж.Хасан Азис. Тя подчерта ролята им за това в Кърджали да има все повече живот. Това се дължи на вашата всеотдайност, отбелазя Веселина Тихомирова.

      Теодора Каракостова изрази поклон името на жените- социалистки пред мисията на хората в бяло.

      Д-р Дзифков,началник на отделението напръска с вода присъстващите и пожела, колкото са капките ,толкова и да са родените през годината деца в Кърджали.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини