Петимата задържани за финансиране на тероризъм остават в ареста

Специализираният съд остави в ареста петимата обвинени за финансиране на терористични организации, съобщи БНТ. Сред замесените в престъпната схема е и българка, която живее в София. От прокуратурата заявиха, че по разследването може да има още обвинени. 

Съдебно заседание продължи близо три часа. По искане на прокуратурата мерките за неотклонение се гледаха при закрити врата, тъй като по делото има информация, която представлява държавна тайна. Съдът остави задържаните в ареста с мотивите, че има опасност да се укрият и да извършат нови престъпления.

Групата, обвинена за финансиране на терористични организации, е разработвана от ДАНС и ГДБОП в продължение на една година. В хода на разследването са иззети множество документи, компютри и мобилни телефони. Претърсени са и две чейндж бюра в столицата, за които се предполага, че са замесени в схемата. Според прокуратурата доказателствата до момента определят като лидер на групата 60-годишния Мустафа Алибрахим. Според източници близки до разследването мъжът живее от години в София и се е занимавал с търговия на авточасти.

Според разследващите 39-годишната българка Исения Асенова е помагала на сирийските граждани при паричните трансфери по метода "хавала" като е набирала посредници в схемата.

В съдебната зала задържаните останаха лаконични. Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получат от 3 до 12 години затвор.

Източник: http://bnt.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини