България не следи фалшивите лекарства, защото е скъпо

В България напоследък не са регистрирани фалшиви лекарства, защото покупката на хиляди опаковки от аптеките и изследването им за съответствие с оригиналния продукт би струвало изключително скъпо. Това коментира Деян Денев, председател на Българската организация за верификацията на лекарствата и изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, по време на обучение за целите на кодирането на медикаментите.

По данни на Световната здравна организация годишно 1 млн. души умират заради употреба на фалшиви лекарства. В ЕС между 1 и 4% от медикаментите в аптечната мрежа са фалшификати, а при интернет продажбите този процент надхвърля 50%. Страните - членки на ЕС, смятат, че ще решат проблема с безопасността на пациентите чрез единна европейска система за верификация на медикаментите. По силата на европейски регламент тя влиза в сила от 9 февруари. От този момент нататък всички производители ще маркират лекарствата с рецепта със специален код, който ще се дезактивира при продажбата на пациента. На всеки етап от веригата кодът ще бъде сверяван, за да не попаднат във веригата фалшиви лекарства. Това няма да оскъпи самите медикаменти, но ще гарантира сигурността им. Системата е най-голямото европейско публично-частно партньорство и се финансира от фармацевтичната индустрия, за която фалшификатите на продуктите им носят загуба на репутация, бизнес и доверието на пациентите и лекарите. На по-следващ етап вероятно ще бъдат маркирани и лекарствата, които се продават без рецепта.

В България процесът по верификация има противници сред собствениците на малки аптеки, които не разполагат с компютри и интернет и не биха искали да си купуват четци за тези кодове на стойност 100-200 лв. В лекарствения закон обаче са записани глоби за нарушението му между 1000 и 3000 лв. Самите фармацевти пък би трябвало да инвестират в системи за електронна обработка на складовите наличности и в електронни касови апарати, тъй като това е изискване на Националната агенция за приходите и се налага не само заради верификацията, но и заради новото задължение на аптеките да докладват в лекарствената агенция дали няма дефицит на определени медикаменти.

Невидимите фалшификати

Преди приемането на България в ЕС масово гаражни производители фалшифицираха най-продаваните марки лекарства на българския пазар. Българските и чуждестранните производители с години воюваха за защита на интелектуалната си собственост и за връщане на доверието на пациентите, че това е истинският продукт с оригиналното му съдържание.

В последните години фалшиви лекарства бяха открити в нелегални аптеки и складове за продажба в интернет, но за официалните аптеки няма данни.

"Единственият начин да се разбере дали има такива опаковки е някой да закупи представителни опаковки от повечето аптеки в България и да ги изследва. Такива мащабни проверки не са правени, защото са много скъпи", коментира Деян Денев. Според него няма логика да се разчита на "другия вариант" - в останалите европейски държави да има фалшиви лекарства на пазара, а България "да е остров на спокойствието". През последните години са изследвани множество проблемни опаковки в контролната лаборатория на ИАЛ, като някои от тях са изтеглени от пазара, без да се всява паника сред пациентите.

Денев отбеляза, че новата система ще гарантира напълно, че до пациента достигат оригиналните продукти. Освен това тя ще преустанови и куфарната търговия с медикаменти.

Началото на работата

До момента в българската национална система за верификация са се регистрирали 1500 от общо 4000 аптеки. Една трета от болничните аптеки също са част от системата. В нея участват 200 притежатели на разрешения за употреба (фармацевтични компании и дистрибутори), както и 50 търговци на едро с лекарства. Освен това компаниите вече са произвели 7 млн. опаковки с новия код, съобщи Илиана Паунова, директор на Българската организация за верификация на лекарствата.

Тя добави още, че системата е конструирана така, че никой няма да може да получи от нея търговска информация или лични данни на пациентите. Производителите и паралелните вносители например ще виждат само колко опаковки с код са пуснали на пазара, но не и данните на своите конкуренти, нито пък самите продажби до пациентите. Търговците на едро ще трябва да проверяват целостта и кода на всяка опаковка, но няма да имат информация в коя аптека е дезактивиран кодът и опаковката е продадена на пациента.

"Самите фармацевти пък ще имат още едно допълнително задължение – да проверят опаковката и да дезактивират кода пред пациента", каза проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Той допълни още, че за известен период от време ще се продават едновременно опаковки с код и без код. Засега не е ясно откога фармацевтите ще бъдат глобявани, ако не работят с четци за кодове на лекарства с рецепта.
Производителите увериха, че няма да има дефицит на лекарства, тъй като компаниите са се погрижили да произведат достатъчни количества за повече от четири месеца.

Източник: www.capital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Бр
    бравоС
    3 0
    12:21, 20 яну 2019
    По евтино е да умират хора.
  • 2
    Ив
    иван
    2 0
    12:24, 20 яну 2019
    Д-р Генев от нервното икономисва лекарствата при възрастните болни. Има двоен стандарт този човек. Убиец е.
  • 3
    Пе
    Петко Шмайзера
    3 0
    19:02, 20 яну 2019
    Голям праз като ги следят или пък не ги следят, лекарствата в Холандия са два пъти по евтини от България. Когато измисленият цар Симеон Сакскобургготски си дойде и почна да ни "оправя" вдигна цените двойно, което разбира се му помогна да прибере няколко милиона от хора като Донев, който име вече 3 фабрики за лекарства. Алчността няма граници. Жалка картинка, на тоя същия посран цар не можаха да му намерят дипломата за вишо, щот няма, продаде ордените на баща си, за да играе комар в Монте карло.
Последни новини