Парламентът се позатресе за изтребителите и взе почивка

Управляващото мнозинство се пропука в подкрепата за мандат на правителството за старт на преговори със САЩ за купуване на F-16. Против се обяви НФСБ. 

„Едно такова решение няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство. В нашата програма сме заложили единствения начин – чрез ракетни бази. Това е най-евтиният и сигурен начин. Считам, че е нелепо да разчитаме на 8 самолета да защитят небето на България. Съседни държави разполагат с 600. Нещо повече, нарушава се парламентаризма. Страната вече се превръща в нещо по-различно от парламентарна република“, категоричен бе Валери Симеонов.

На Веселин Марешки му замириса на груб лобизъм. Лобизмът е за харчене на милиарди, но за Грипен, не за Ф-16.

„Никой не го е еня за интересите на българския народ“, подчерта лидерът на „Воля“. Партията му ще инициира референдум за закупуването на изтребители. Марешки е против купуване на железа, както се изрази.

„Нека бъдем представители на българския народ и се държим за неговия интерес“, изтъкна той.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ беше категоричен, че когато става дума за национална сигурност, няма място за популизъм. „Говорим за купуване на сигурност, а не просто за купуване на самолети. Като решението е политическо и стратегическо, възниква въпросът може ли ГЕРБ да осигури такова мнозинство от управляващата коалиция по този въпрос“, заяви Карадайъ и попита риторично: Ако такова мнозинство не бъде осигурено, защо ГЕРБ управлява изобщо.

Според Кристиан Вигенин дебатът с изказването на лидера на „Воля“ е придобил странни измерения. Социалистът е обиден, че в пленарна зала не е дошъл премиерът Бойко Борисов. А военният министър Красимир Каракачанов излязъл да пие кафе. Председателят на парламента Цвета Караянчева защити Каракачанов и обясни, че е излязъл за малко.

Червеният депутат Филип Попов поиска почивка до идването на Борисов, с което Караянчева не се съгласи. Обясни, че се е свързал с канцеларията и на министър-председателя, и на държавния глава. Парламентарният шеф все пак даде почивка до 11.25 часа.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини