Гърция одобри договора от Преспа.Печата

Темата за Македония е водеща за съботните вестници.
 
"С крехко мнозинство парламентът в Атина одобри Преспанския договор със Скопие, с който северозападната съседка на Гърция се задължава да приеме името Република Северна Македония. Решението отваря път на Македония към членство в НАТО и ЕС, а процедурата за окончателна смяна на името може да приключи до средата на другия месец. Вотът със 153 "за" от 300 депутати стана две седмици след като македонският парламент одобри промени в конституцията, които позволяват смяната на името. СИРИЗА получи в подкрепа на договора от Преспа повече гласове от независими депутати, отколкото очакваше. Заедно с депутати от управляващата партия положителен вот за "Северна Македония" дадоха и осем независими народни представители. Те заявиха, че подкрепят споразумението със Скопие, което решава един 28-гедишен спор в името на "сигурност и стабилност на Балканите"..." - в. "Сега"."Радвам се, че мога да приветствам днешната ратификация на договора от Преспа, която дава възможност Скопие скоро да се присъедини към НАТО и отваря нова страница в техните отношения с ЕС, така че скоро да могат да започнат преговори за присъединяване. Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. "Усилията, които вложихме по време на нашето Председателство и след това, да помагаме на страните от Западните Балкани, включително и на приятелите ни от Скопие, днес дават своите резултати. Ще продължим да ги подкрепяме, както и досега." - пише още Борисов." - в. "24 часа".Банковият сектор също е сред актуалните теми.
 
"Банковият сектор през 2018 г. продължи да поддържа високи равнища на капиталова адекватност и ликвидност, като заедно с това генерира исторически висока годишна печалба. Депозитите в банковата система се увеличаваха, кредитирането нарастваше, а делът на необслужваните кредити намаляваше. Положителната динамика в сектора като цяло очакваме да продължи и през 2019 г. Това се казва в обръщение на управителя на БНБ Димитър Радев. "Кредитните портфейли представляват първостепенен източник на оперативен доход за банките у нас, но растежът на кредита по дефиниция е съпроводен с поемане на нов риск. В настоящия етап на кредитна експанзия, банките трябва да продължат да полагат адекватни усилия за управление на натрупващия се в техните баланси кредитен риск. Голяма част от последните действия на централната банка, в качеството ни на регулатор и надзорен орган за банковата система, е фокусирана върху риска, свързан с банковото кредитиране. Управителният съвет на БНБ взе решение за активиране на антицикличния капиталов буфер от тази година. През декември 2018 г. Народното събрание прие законови промени, предложени от БНБ, които ни предоставят допълнителен макропруденциален инструментариум от мерки по отношение на банковото кредитиране. Тук влизат например нови правомощия за БНБ да изискваме налагане на ограничения за съотношението между кредит и обезпечение или между кредит и доход на кредитополучателя," посочва Радев. Всекидневниците отделят място и на енергетиката.
 
"Държавната компания "Булгартрансгаз" ще обяви трета фаза на пазарен тест към интереса за газ, който да тече по трасето на "Турски поток" през българска територия. От него ще зависи дали трасето ще се изгражда. Това се разбира от съобщение на компанията, която обяви резултатите от втората фаза на пазарния тест. При него постигнатите резултати са по-добри от първата фаза - капацитетът, заявен от участниците в процедурата на българско-турската граница, е приблизително 100% от обявения от "Булгартрансгаз" ЕАД входен капацитет. На българско-сръбската граница участниците са заявили приблизително 90% от обявения от "Булгартрансгаз" ЕАД изходен капацитет. Компанията уточнява, че тъй като Фаза 2 от икономическия тест се смята за положителна само при 100% резервиране на предложения капацитет за всяка газова година, "Булгартрансгаз" ЕАД ще публикува условията за провеждане на Фаза 3 от икономическия тест не по-късно от 28 януари 2019 г. При положителен резултат на Фаза 3 процедурата ще приключи успешно до 31 януари със сключване на обвързващи договори за пренос. Междувременно снощи "Газпром" публикува данни за инвестиционната си програма през 2019 г. за транспортиране на газ, според които за проекта "Турски поток" са предвидени около 102.6 млрд. рубли (почти 1.375 млрд. евро." - в. "Дневник".
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини