Увеличиха наказанието за убиеца Мехмед Хасан от Момчилград

Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието, наложено  на Мехмед Хасан, от 23 на 25 години лишаване от свобода.  Той е признат от Окръжен съд – Кърджали за  виновен в това че, на 17 декември 2017 г. в Момчилград е влязъл в чуждо жилище през нощта със специално техническо средство ключ. Освен това е признат за виновен в това, че на същата дата умишлено е умъртвил седемгодишно момиченце, намиращо се в безпомощно състояние, което е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата и с цел да бъде прикрито друго престъпление.
Според апелативните магистрати увеличеното и наложено най-тежко общо наказание от 25 години лишаване от свобода отговаря на изключително високата степен на обществена опасност на деянието и на много високата степен на обществена опасност на самия деец. Като отегчаващо отговорността обстоятелство магистратите приемат, че момиченцето било силно привързано към подсъдимия и изпитвало към него обич. Родителите й  също се намирали в близки роднински отношения с М. Х., имали му доверие, с което той злоупотребил по недопустим начин, проявявайки бездушие към малолетното момиченце.
Делото е протекло пред кърджалийския окръжен съд по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият признал изцяло фактите по обвинението. Поради това първоначално определеното наказание доживотен затвор е заменено с лишаване от свобода, съгласно задължителното изискване на закона в тези случаи.
Мехмед Хасан е осъден да изплати по 150 000 лева обезщетение на родителите на  пострадалата и 100 000 лева на нейната баба за претърпени неимуществени вреди.
Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.
http://www.focus-news.net

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини