От днес глобяват за каране без винетка

На 15 януари изтича гратисният период, даден заради проблемите със заплащането на пътуването по пътищата, установени в началото на годината. От днес служителите на националното тол управление, пътна полиция и митниците ще налагат санкции за шофиране без винетка, съобщават от АПИ

Електронни винетки се закупуват чрез сайта и мобилното приложение и от над 6000 точки - в пощенските станции, пътните управления, веригите бензиностанции "Лукойл" и ОМВ, граничните пунктове, офисите на Easy Pay и А1, и други.

До изтичането на срока им остават валидни вече платените стикери.

Камери по пътищата ще следят за електронните винетки, както и 105 автомобила на националното тол управление.

Глобата за шофиране без винетка зависи от вида на превозното средство, за леки автомобили - 300 лева.

Ако нарушението бъде констатирано на пътя от служителите на тол управлението има вариант да се плати компенсационна такса в размер на 70 лева. Тя дава възможност да се ползва пътната мрежа до края на деня, в който е наложена. Таксата може да се плати само с банкова карта.

При неплатени глоби за каране без винетка, както и каквито и да е други неиздължени санкции по закона, автомобилът няма да може да мине през технически преглед, според последните промени в Закона за движение по пътищата. Водачът на такова превозно средство няма да може да напусне страната. Неплатените глоби ще излизат и в системата на граничните пунктове.  

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини