50 души на ден търсят съдействие в Клуба на инвалида за новия закон

От началото на годината повече от 50 човека на ден посещават Клуба на инвалидите за консултации във връзка с новия закон хората с увреждания, влязъл в сила на 1 януари 2019 година. Изплащаните на лицата добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност, се заменят с вид месечна финансова подкрепа. 

Как се приемат новостите от членовете на Клуба на инвалидите в Кърджали, обяснява Шенай Бекир, председател на Регионалната организация на Съюза на инвалидите в Кърджали.

"В писмото от Пенсионното първо пише, че спират пенсията от 1 януари и отдолу пише "Отпускам пенсия...". Но хората, като прочетат думичката спирам и се стряскат. В случая става дума за тези 25 процента, които ги спират от Пенсионното и ще ги дават от "Социално подпомагане". За хората, които имат социални пенсии, отпуснати  втора и първа група и първа с придружител, те си имат отпуснати интеграционни добавки, така че за тях няма да има проблем, те си продължават да получават сумите автоматично. Единствено трета група, които са от 50 до 70 процента и не получават транспортни, те трябва да подадат молба в "Социално подпомагане" за тази добавка, която е 25 лева и стотинки."

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини