Йерусалим е обявен за столица на ислямската култура за 2019 година

Най-оспорваният от хилядолетия град, свещено място за три религии - Йерусалим, е обявен за столица на ислямската култура за 2019 година.

Това е решение на Ислямската организация по въпросите на образованието, науката и културата, съобщи генералният директор Абдулазиз бин Осман ал-Тувейджри на пресконференция в мароканската столица Рабат, цитиран от Анадолската агенция.

Той посочи, че е задействана комплексна програма за засилване на подкрепата на международната общност и мюсюлманските страни по въпроса за запазването на културното наследство на Йерусалим. Тувейджри призова структурите на страните – членки в организацията да подкрепят тази инициатива. Това трябва да стане по пътя на реализацията на проекти и културни програми с цел да се повиши информираността за културното наследство на ислямския свят, в това число и в спорните региони, заяви той.

Проверка на Офнюз се натъкна на странна липса на отзвук на това решение в израелските медии. В най-тиражните вестници като „Израел Хайом“, „Йедиот Ахронот“ и „Хааретц“ няма информация за това, нито официална позиция на Тел Авив, вероятно защото петък в Израел е почивен ден.

Йерусалим до днес е „ябълка на раздора“ в преговорите между Израел и Палестина за създаването на независима палестинска държава. Еврейската страна приема „единния и неделим“ град за своя столица, а за палестинците Източен Йерусалим е столицата на бъдещата им държава.

През декември 2017 г. Организацията за ислямско сътрудничество обяви Източен Йерусалим за столица на Палестина. Това бе огласено с декларация по време на извънредна лидерска среща в Истанбул по инициатива на турския президент Реджеп Ердоган, който тогава председателстваше организацията. Поводът за нея бе решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини