Д-р Марин Мухтаров: Ако сте яли заразено месо, тичайте при личния лекар

Хората от Крумовградско, консумирали месо от заразени с трихинелоза диви прасета, трябва да се обърнат към личните си лекари веднага и да съдействат на Регионалната здравна инспекция, за да бъде минимализиран рискът от заразяване с трихинелоза. Това коментира за Радио Кърджали д-р Марин Мухтаров, който защити дисертация по паразитология. Той вече е прегледал няколко пациенти, консумирали месо от дивите прасета. Чуйте в звуковия файл защо това е важно:
Припомняме, че повече от 50 ловци и семействата им в крумовградските села Черничево и Тинтява  са консумирали месо от диви прасета, заразени с трихинелоза. Регионалната здравна инспекция в Кърджали издирва на терен хората. 
Шест диви прасета, застреляни по новогодишните празници от ловни дружинки в района, са се оказали заразени, според изследванията в специализирана лаборатория. Месото от две диви прасета е било сготвено по празниците преди да излязат лабораторните изследвания. 
Екипи на РЗИ проучват случаите. "Искам да предупредя всички, които евентуално са консервирали месо или са правили луканки, да не ги консумират", заяви д-р Кирчев.
Д-р Марин Мухтаров: Изминала е около седмица след консумацията на месото. Това е твърде ранен стадий, което означава, че веднага трябва да се приеме хапче срещу паразита, за да се предотврати рискът от по-сериозна болест. Нарича се химиопрофилактика, т.е. профилактика срещу развитието на заболяването. Ако сте яли от зарезеното месо, побързайте да се срещнете с вашия личен лекар или със специалист.
http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини