Турция иска базите на САЩ в Сирия, ако не - да се унищожат

Турция иска от САЩ или да предадат военните си бази в Сирия на Анкара, или да ги унищожат, съобщава "Хюриет", искане, което може допълнително да усложни дискусиите за изтеглянето на САЩ от Сирия.

Очаква се искането да е част от разговорите между американския съветник по националната сигурност Джон Болтън и турския му колега Ибрахим Калин. Болтън обясни условията за преговорите: Турция трябва да се съгласи да защитава кюрдските милиции, които са съюзник на САЩ. Анкара определя кюрдските YPG като терористична група.

Не е ясно веднага след преговорите дали условията са изпълнени. Тъй като с напрежението около американските планове за излизане от Сирия, Болтън не се срещна с президента Реджеп Ердоган.

"Дай те ги или ги унищожете", е заглавието на "Хюриет", като се позовава на 22 военни бази в Сирия. Те цитира неназовани източници, които коментират, че Турция няма да приеме Вашингтон да ги предаде на YPG.

Висш турски военен служител коментира пред "Ройтерс", че Вашингтон трябва да позволи на Турция да използва базите им в Сирия.

В разговорите освен Болтън, участват и шефът на съвместните генерални щабове генерал Джоузеф Дънфорд и специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри. Калин е говорител на Ердоган и заместник-ръководител на турския съвет за сигурност и външна политика.

Ердоган предупреди, че изтеглянето на САЩ трябва да бъде планирано внимателно и с правилните партньори. Само Турция има силата и ангажимента да изпълни тази задача, обясни турският президент.

Пред "Ню Йорк таймс" Ердоган коментира, че Турция е решена да разгроми ислямската държава и "други терористични групи" в Сирия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини